Seimas pirmą kartą apsvarstė 2008 metų biudžetą

Seimas ketvirtadienį pradėjo pirmą 2008 metų biudžeto projekto svarstymą.
Po pirmojo svarstymo Seimas paprastai nebalsuoja, jis atiduodamas koreguoti Vyriausybei.

Numatoma, kad kitąmet pajamų į biudžetą bus surinkta 21,2 proc. daugiau nei šiemet, o išlaidos bus 27,9 proc. didesnės negu patvirtintos šiais metais.

2008 metais švietimui, įskaitant aukštąsias mokyklas, numatomas 5,8 proc. didesnis finansavimas negu šiais metais, gynybai – 15,8 proc., sveikatos apsaugai – 18,3 proc., poilsiui, kultūrai ir religijai – 25,8 proc., socialinei apsaugai – 39,8 proc., viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai – 46,4 proc.

Finansų ministerija dabar planuoja, kad kitų metų realus bendrasis vidaus produktas išaugs 5,3 procento.

Planuojamos 2008 metų nacionalinio biudžeto išlaidos yra 30,217 mlrd. litų, arba 6,608 mlrd. litų didesnės nei šiemet.

Seimui siūloma patvirtinti 25,330 mlrd. litų sieksiančias kitų metų valstybės biudžeto pajamas su Europos Sąjungos (ES) parama ir 26,411 mlrd. litų išlaidas bei 1,081 mlrd. litų deficitą.

Sveikatos apsaugai siūloma papildomai skirti 128,352 mln. litų (43,8 proc. siūlomų numatyti papildomų lėšų, švietimui – 99,224 mln. litų (33,9 proc.), kultūros bei poilsio sričiai – 44,545 mln. litų, o socialinei apsaugai – 6,398 mln. litų (2,2 proc.).

Nuo kitų metų balandžio 1-osios ketinama padidinti minimalią mėnesinę algą nuo dabartinių 700 litų iki 800 litų.

Kitąmet 456,6 mln. litų numatyta valstybės tarnautojų, politikų, teisėjų ir pareigūnų darbo užmokesčiui padidinti dėl pareiginės algos bazinio dydžio padidinimo nuo 442 litų iki 490 litų (293,8 mln. litų) ir 1-9 kategorijų valstybės tarnautojų pareiginės algos koeficientų padidinimo (162,8 mln. litų).

Papildomai numatoma skirti 15 mln. litų pedagogų atlyginimams nuo kitų metų pradžios didinti.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo socialdemokrato Juliaus Sabatausko, šių pinigų užtektų, kad pedagogų atlyginimai kitąmet padidėtų ne 11,3 proc. kaip visiems biudžetinių įstaigų darbuotojams, o 15 proc. Nuo rugsėjo 1-osios pedagogų atlyginimai didėtų dar 5 proc.

2008 metais vasarą iki 800 litų planuojamas minimalios mėnesio algos padidinimas.

Nuo kitų metų bus pradėtos mokėti vaikų išlaikymo išmokos, kurios atstos alimentus jų iš tėvų negaunantiems vaikams.

2008 metais bus didinami rūkalų, alkoholio ir kuro akcizai.

Nuo kitų metų sausio 1-osios mažinamas gyventojų pajamų mokestis iki 24 procentų.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlo tenkinti beveik dešimtadalį Seimo narių, komitetų, savivaldybių ir kitų institucijų siūlymų kitų metų biudžete numatyti įvairioms sritims papildomai lėšų.

Tokių siūlymų iš viso gauta už 3,299 mlrd. litų. Jeigu jie būtų visi tenkinami, biudžetas padidėtų dar 15,5 procento.

Kitų metų biudžete įvairioms sritims siūloma numatyti 293,1 mln. litų papildomą finansavimą. Tai sudaro 8,9 proc. visų pateiktų siūlymų.

Premjeras Gediminas Kirkilas mano, kad šias lėšas bus galima rasti tik padidinus alkoholio akcizus (planuojama papildomai gauti 170 mln. litų) ir iš Privatizavimo fondo.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius pasiūlė sustabdyti Žemės ūkio ministerijos pastato rekonstrukciją, o sutaupytos lėšos būtų skiriamos Afganistano Goro provincijai.

A.Kubilius piktinosi, kad viešai ir pompastiškai apie pagalbą Goro provincijai daug kalbama, o kai reikia skirti realius pinigus tam, jų nerandama.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas apgailestavo, kad formuodama kitų metų biudžetą, Vyriausybė „praleido unikalią progą išvesti sveikatos sistemą iš krizės”.

Anot A.Matulo, tam reikėjo tik keleto sprendimų: padidinti sveikatos biudžetą bent tiek, kiek didėja nacionalinis biudžetas – 29 proc., priimti ryžtingus sprendimus dėl papildomo sveikatos draudimo, dėl privačių lėšų pritraukimo.

Kitąmet paminėti Blaivybės metus jis pasiūlė skirti ne 0,2 mln. litų, kaip numatyta biudžeto projekte, o 2 mln. litų.

Pasak Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko socialdemokrato Broniaus Bradausko, kitąmet daugiabučių renovacijai šalia jau numatytų 47 mln. litų reiktų papildomai skirti 50 mln. litų.

Jo teigimu, Aplinkos ministerijai yra pateikta paraiškų dėl namų renovacijos už 150 mln. litų.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas valstietis liaudininkas Viktoras Rinkevčius pareikalavo, kad kitais metais Vyriausybė rastų papildomai 27 mln. litų melioracijos įrenginių priežiūrai.

Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė apgailestavo, kad nuo kitų metų nebebus renkamas socialinis mokestis, o socialliberalų frakcijos seniūnas – kad švietimas, sveikatos apsauga netapo Vyriausybės kitų metų prioritetu.

„Menkas rūpinimasis švietimu Lietuvai ateityje gali labai brangiai kainuoti,” – sakė A.Paulauskas.

Seimo Jaunimo reikalų ir sporto komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pageidavo, kad 2008 metų biudžete būtų 4 mln. litų padidintas Kūno kultūros ir sporto departamento biudžetas: „Kiti metai yra olimpiniai metai ir jeigu norime, kad mūsų rinktinė, kurią sudarys apie 150 žmonių Pekine atrodytų oriai, manyčiau, kad Vyriausybė turėtų į šį siūlymą atsižvelgti”.

Pasak jo, skaitant biudžetą, neįmanoma suprasti, kokių svarbiausių socialinių rezultatų bus pasiekta panaudojus 30 mlrd. litų biudžetų asignavimų.

„Kaip galima strategiškai planuoti valstybės prioritetus tarp šiuo metu turimų per 700 įvairių programų?” – piktinosi Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Petras Auštrevičius.

Antrą kartą biudžeto projektas bus svarstomas gruodžio 4 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimas pirmą kartą apsvarstė 2008 metų biudžetą"

  1. ***

    Bus pradėtos mokėti vaikų išlaikymo išmokos, kurios atstos alimentus jų iš tėvų negaunantiems vaikams? Čia, kiek suprantu, kalbama apie 52 litus? Gėda… 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.