Saugomose teritorijose vietoje senų naujos sodybos neiškils

Valstybiniuose draustiniuose siūloma atsisakyti galimybės statyti pastatus buvusių sodybų vietose.

Tokia nuostata numatyta Lietuvos saugomų teritorijų įstatymo pakeitimų ir papildymų projekte, kuriam trečiadienį pritarė Vyriausybė.

Nauja Saugomų teritorijų įstatymo redakcija buvo priimta 2001 metais ir šiuo metu tai buvo bene mažiausiai keistas įstatymas Lietuvoje. Per penkerius įstatymo taikymo metus paaiškėjo, kad kai kurios nuostatos interpretuojamos skirtingai, sulaukta reikalavimų panaikinti galimybę statyti pastatus buvusių sodybų vietose. Be to, keičiantis kitiems teisės aktams, reikia tobulinti ir šį, teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Esminiai pakeitimai susiję su ketinimais sudaryti sąlygas saugomų teritorijų būklei gerinti, paveldui išsaugoti.

Įstatymo projekte patikslinamos formuluotės dėl pirčių statybos už pakrantės apsaugos juostos ribų. Numatomi įstatymo 20 straipsnio, reglamentuojančio veiklą paviršinio vandens telkinių apsaugos zonose, pakeitimai turėtų padėti įgyvendinti Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, reglamentuojančius vandenų apsaugą, bei užtikrinti, kad iki 2015 m. būtų pasiekta gera visų vandens telkinių būklė.

Siekiant išsaugoti biologinę įvairovę pasiūlyta draustiniuose, valstybiniuose parkuose ir kitose saugomose teritorijose reglamentuoti genetiškai modifikuotų organizmų išleidimą į aplinką. Numatomi atvejai, kuriais valstybiniuose draustiniuose ir valstybiniuose parkuose žemės sklypai galėtų būti padalijami.

Įstatymo pataisomis siūloma aiškiau reglamentuoti, detalizuoti kompensacijų už saugomose teritorijose nustatytus veiklos apribojimus taikymą.

Seimo pavedimu Saugomų teritorijų įstatymą pasiūlyta papildyti atskiru straipsniu, skirtu Kuršių Nerijos nacionaliniam parkui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Saugomose teritorijose vietoje senų naujos sodybos neiškils"

  1. Alfonsas

    Taip būtų aplopyta įstatymo ” skylė”.Išlygos tik sudaro sąlygas korupcijai ir vargina vežti akmenis į numatytą statybvietę,imituojant senus pamatus.

  2. vyciokas

    Kaip ten bebūtų, pastovūs gyventojai zonose yra ĮKAITAI. O nuo grobuonių neapsaugo jokie Įstatymai. Mes neturim tiek pakrančių, kad atrėžtume kiekvienai šeimai po pliažo gabalėlį paežerėje ar paupy.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.