Prieš Rusijos rinkimus – „Putino sistema” per LTV

Ar buvęs KGB žvalgas Vladimiras Putinas yra šiuo metu Rusiją užvaldžiusios sistemos instrumentas ar jos architektas? Ar tai „valdoma demokratija”, kaip jis ją vadina, ar totalitarinis režimas? Į šiuos klausimus atsakymų ieško (ir daugelį randa) dokumentinis filmas „Putino sistema”, kurį LTV rodys lapkričio 28 dieną, Rusijos parlamento rinkimų išvakarėse.

Filmą kūrė vokiečių ir prancūzų dokumentininkai Jean-Michel Carré ir Jill Emery, savo archyvais padėjo ir Lietuvos televizija. Ką tik sukurto fimo premjera per Lietuvos televiziją – ateinantį trečiadienį 21.10 val.

„Prieš aštuonerius metus klausėme: „Kas jūs, pone Putinai? Ir tada buvo mažai abejojančių, kad tai grėsmė Rusijai. Šiandien tos grėsmės akivaizdžiai paaiškėjo. Problema ta, kad jos liečia ne tik Rusiją”, – sako VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius prof. Raimundas Lopata.

Putino režimas atvirai deklaruoja, kad jo misija – atkurti Sovietų Sąjungos turėtą galią šiandienos pasaulyje. Tai atskleidžia ir „Putino sistema”, parodanti neretai Europoje nematomą (o gal nenorimą matyti) sistemą ir tą, kuris jis reprezentuoja: kaip jis atsirado „iš niekur”, kaip jis ir jo naujasis režimas keičia geopolitinę Rusijos, Europos, pasaulio ateitį.

Filme atskleidžiami ir Putino pilkieji kardinolai, įvertinama Čečėnijos, Ukrainos, Baltijos valstybių atžvilgiu vykdoma politika. Taip pat analizuojami vidiniai procesai, susiję su naftos verslu, visuomenės informavimo priemonėmis, oligarchais, nacionaline ekonomika. Tiriama, kaip kovojama dėl dominavimo, galios ir kontrolės Rusijoje – šalyje, kur KGB vėl kontroliuoja biurokratiją.

„Putino sistemoje” kalba ir žmonės, pasirengę kovoti dėl savo laisvės.

Ar tvirta bus Putino sukurta sistema, ar sugebės jis ją kontroliuoti iš kito valdžios posto po 2008 metų prezidento rinkimų? Ar šiandienos Rusijoje įmanoma tikra opozicija?

„Putino sistema” daugiausia buvo filmuota Rusijoje. Tačiau siekiant atspindėti kuo daugiau skirtingų požiūrių buvo filmuojama ir Lietuvoje (filme kalba Vytautas Landsbergis), Ukrainoje, Gruzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV ir Prancūzijoje. Filme kalbinami Rusijos opozicijos lyderiai, ekonomistai, politikai, istorikai, žurnalistai, buvę KGB karininkai, revoliucionieriai, humoristai, artistai ir paprasti žmonės.

„Putino sistema” – lapkričio 28 dieną 21.10 val. per Lietuvos televiziją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.