Seimo UR komiteto pirmininkas nepritaria užmojui ieškoti tariamų „kagėbistų” tarp diplomatų

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Justinas Karosas nekorektiškais vadina dalies komiteto narių užmojus ieškoti dabartinių Lietuvos diplomatų galimų praeities sąsajų su buvusiomis sovietų slaptosiomis tarnybomis.
„Mano požiūris į tokius detektyvinius momentus yra skeptiškas. Paskelbt sąrašą žmonių, diplomatų mūsų, nesvarbu, kad patikrinimui, yra nekorektiška. Aš to dalyko nepalaikiau ir nepalaikysiu niekuomet”, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė J.Karosas.

URK pirmininkas teigė, jog viešinimo galima būtų imtis, jei būtų „konkreti medžiaga apie konkretų žmogų”, ir kai kurių komiteto narių iniciatyvas pavadino „politiniais žaidimais”

Spalio pabaigoje URK nariai Audronius Ažubalis, Dailis Barakauskas ir Henrikas Žukauskas kreipėsi į Ypatingąjį archyvą, prašydami pateikti turimų dokumentų kopijas apie Lietuvos diplomatų galimus buvusius kontaktus su SSRS slaptosiomis tarnybomis. Jie kartu pateikė ir sąrašą su 73 pavardėmis tų diplomatų, kurių praeitis parlamentarams kelia įtarimų.

Tuo metu Seimo Užsienio reikalų komitetas pirmadienį pakartotinai kreipėsi į Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinį direktorių Povilą Malakauską, prašydamas informacijos apie 10 Lietuvos diplomatų, galimai bendradarbiavusių su KGB ir „išsiliustravusių” neformaliu būdu.

Komitetas į VSD kreipiasi jau antrą kartą, nes iš P.Malakausko gautas atsakymas į pirmąjį kreipimąsi parlamentarams pasirodė nepakankamas – VSD vadas pasiūlė Seimo nariams kreiptis į realiai neveikiančią Liustracijos komisiją.

Pirmasis laiškas P.Malakauskui buvo siųstas spalio 3-ąją. Tuomet VSD vadovas parlamentarams šiuo klausimu pasiūlė kreiptis į Liustracijos komisiją, kuri realiai šiuo metu nedirba, nes iš 5 narių pastaruoju metu liko tik 2.

VSD vadovas ne kartą yra teigęs, jog departamentas nėra tiesioginis liustracijos proceso dalyvis, todėl esą ne jis ir turėtų nagrinėti diplomatų sąsajas su buvusiomis sovietų slaptosiomis tarnybomis.

Tačiau URK nesutinka su tokia P.Malakausko nuomone.

Anot parlamentarų, pagal įstatymą departamentas turi užkirsti kelią veikoms, kuriomis keliama grėsmė valstybės saugumui, jos suverenumui, teritorijos neliečiamybei ir vientisumui, konstitucinei santvarkai, valstybės interesams, gynybinei ir ekonominei galiai.

Rugsėjo pabaigoje buvęs VSD darbuotojas ir Liustracijos komisijos pirmininkas Vytautas Damulis pareiškė, esą dalis Užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnų „liustraciją perėjo” tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

Pats V.Damulis, kuris žiniasklaidoje buvo vadinamas vienu iš „kurmių”, esą neteisėtai teikusių tarnybinę informaciją kai kuriems politikams, 2006 -ųjų pabaigoje neteko leidimo dirbti su slapta informacija ir buvo atleistas iš pareigų saugume.

URM atmeta prielaidas, esą kai kurie Lietuvos diplomatai galėjo nuslėpti savo bendradarbiavimą su KGB ir vadina jas spekuliacijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimo UR komiteto pirmininkas nepritaria užmojui ieškoti tariamų „kagėbistų” tarp diplomatų"

  1. Liugas

    Reikia susipažinti su Karoso veikla išsamiau ir paaškės jo”skeptiškas požiūris”.Daugiausia jis gina rysiškus interesus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.