„NDX energija” atisako dalyvauti kuriant nacionalinį investuotoją „Lietuvos energijos” pagrindu

Vadinamojo „VP dešimtuko” valdoma bendrovė „NDX energija” atsisako dalyvauti kuriant atominę elektrinę turintį pastatyti nacionalinį investuotoją, kuris kuriamas valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija” pagrindu.
Tokią poziciją „NDX energija” žada pareikšti antradienį, kai, tikėtasi, jau turėjo prasidėti derybos su Vyriausybe.

„NDX energija” nuomone, nacionalinis investuotojas turėtų būti formuojamas ne „Lietuvos energija” pagrindu, bet sukuriant patronuojančią akcinę bendrovę, kurios antrinėmis įmonėmis būtų „Lietuvos energija”, RST ir VST, pranešė bendrovė.

„Lietuvos energijai” tapus nacionaliniu investuotoju kiltų rizika, kad ne tik ši įmonė, bet ir jos valdomos RST ir VST bei nauja atominė elektrinė taps priklausomomis nuo Rusijos elektros energetikos sistemos, pareiškė „NDX energija”.

Todėl įmonė teigia negalinti dalyvauti nacionalinio investuotojo, kuriamo „Lietuvos energijos” pagrindu, kapitale, nes pastaroji įmonė įvairiais saitais yra sujungta su Rusijos energetikos sistema – šalies sistemos dažnis bei balansas yra centralizuotai reguliuojami iš Rusijos, o elektros importo ir eksporto funkcijas faktiškai vykdo su Rusijos energetikos bendrovėmis susijusios įmonės.

Be to, pasak „NDX energijos”, „Lietuvos energija”, būdama Rusijos valdomos sistemos dalimi, nėra laisva priimti bei įgyvendinti strateginių sprendimų – tai darė įtakos ir tam, kad per 17 metų Lietuvos energetikos sistema nebuvo sujungta su Vakarų Europos sistemomis.

„NDX energija” savo poziciją dėl „Lietuvos energijos” padėties ir nacionalinio investuotojo struktūros išsakė ūkio ministro Vyto Navicko vadovaujamai komisijai dar spalio 1 dieną, pristatydama nacionalinės elektros energetikos bendrovės sąrangos principus.

„NDX energijos” nuostata nedalyvauti nacionalinio investuotojo, kuriamo „Lietuvos energijos” pagrindu, kapitale priimta baigus analizuoti šios įmonės finansinio, teisinio ir veiklos patikrinimo rezultatus bei išklausius „NDX energijos” patarėjų nuomonę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.