Dvigubas PVM panaikintas

Seimas priėmė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas ir papildymus, numatančius tam tikras PVM lengvatas.

Pagal Seimo pataisytą įstatymą, teikiantieji PVM neapmokestinamas finansines paslaugas, nuomojantys ar tiekiantys nekilnojamus daiktus verslininkai pasinaudos PVM įstatymo suteikta teise skaičiuoti PVM.

Jiems nereikės skaičiuoti pardavimo PVM už neapmokestinamam asmeniui PVM mokėtojui suteiktas tokias paslaugas ar parduotą turtą. Taip pat panaikintas dvigubas importuojamų prekių, surenkamų ar instaliuojamų Lietuvoje, apmokestinimas PVM.

LŽ kalbinta DnB NORD vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka sako, kad šis sprendimas – menkas potėpis, kuris didelės įtakos nepadarys, bet tam tikroms grupėms bus naudingas. Kaip ji teigia, įstatymas pataisytas naudingai, nes nereikės skaičiuoti pardavimo PVM už neapmokestinamajam asmeniui PVM mokėtojui suteiktas paslaugas. „Tai šiek tiek palengvina finansinę atskaitomybę”, – priimtą įstatymą vertino analitikė.

„PVM – labai efektyvus mokestis, vertinant biudžeto įplaukas. Vis dėlto daug didesnę įtaką turėtų visokių PVM lengvatų mažinimas ir panaikinimas. Kad būtų tai įgyvendinta, reikia politinės valios”, – teigė J.Rojaka. Pasak jos, tai nėra populiaru.

„Šiuo metu iš PVM surenkamų įplaukų augimas skatinamas būtent padidėjusiu vidaus vartojimu, o ne jo administravimu”, – pasakojo J.Rojaka. Anot jos, vienas iš variantų sumažinti šio mokesčio administravimo išlaidas būtų sprendimas suvienodinti PVM tarifus.

Kaip teigia J.Rojaka, dėl dvigubo PVM apmokestinimo nukenčia įvairios grupės, tad jo panaikinimas vertintinas teigiamai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.