Po dešiniųjų vėliava – neabejingųjų frontas

Likus metams iki naujų Seimo rinkimų konservatoriai ne tik gausina partijos gretas, bet ir aktyviai buria dešiniųjų centro jėgų frontą.

2008-ųjų pradžioje Lietuvoje gali atsirasti naujas politinis judėjimas. Kaip jis tiksliai vadinsis – Neabejingųjų frontas, Dešinioji alternatyva ar dar kitaip, kol kas neapsispręsta. Be naujojo judėjimo kūrimo iniciatorės Tėvynės sąjungos (TS, konservatoriai), idėją palaiko Lietuvos krikščionys demokratai (LKD), Lietuvos tautininkų sąjunga, Liberalų sąjūdis, Lietuvos sąjūdis. Centro dešiniųjų jėgų būrimuisi pritaria ir kai kurie Piliečių santalkos nariai, autoritetingi jokioms partijos ar visuomeninėms organizacijoms nepriklausantys savo srities profesionalai. Konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus įsitikinimu, naujo dešiniųjų fronto atsiradimas būtų geriausias receptas, ką daryti blogėjant padėčiai šalyje. „Manau svarbu, kad visuomeninės organizacijos, pavieniai profesionalai tikrai jaučia didesnę atsakomybę už Lietuvos likimą, nei galima buvo tikėtis prieš porą metų. Manau, netrukus toks platus frontas gali paskelbti žinią apie savo gimimą”, – šeštadienį per TS tarybos posėdį žiniasklaidai sakė A.Kubilius. Pasak konservatoriaus, dauguma profesionalų nesieja savo ateities su darbu Seime ar Vyriausybėje, tačiau jie įsitikinę, kad centro dešiniosios jėgos privalo siekti permainų Lietuvoje. Įvardyti bent kelias konkrečias žinomų žmonių, remiančių dešiniųjų judėjimo kūrimo idėją, pavardes A.Kubilius kol kas atsisakė.

Šeštadienį galimą dalyvavimą Dešiniosios alternatyvos fronto veikloje aptarė ir Liberalų sąjūdžio taryba. Derybas su galimais partneriais nutarta tęsti toliau. Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininko Petro Auštrevičiaus, šalyje susiklostė kritinė politinė padėtis, reikalaujanti naujo požiūrio į dešinės politinių jėgų vienijimąsi ir bendrą veiklą.

2008-ųjų Seimo rinkimuose konservatoriai ir Liberalų sąjūdis ketina dalyvauti atskirai. Dešiniosios alternatyvos frontas po rinkimų leistų suformuoti centro dešinės koaliciją.

Veikiausiai TS į naująjį darinį įsilies „pasunkėjusi” dviem partijomis. Numatyta, kad per ateinantį šeštadienį vyksiantį TS suvažiavimą į jos gretas įsiterps nykštukinė Lietuvos tautininkų sąjunga ir partijoje suformuos savo frakciją.

Kitų metų pradžioje jėgas turėtų suvienyti konservatoriai ir krikščionys demokratai (LKD). Tokiam žingsniui dar turi pritarti TS suvažiavimas ir LKD konferencija. Jau numatyta, kad po susijungimo partijai, kurią ketinama pavadinti Tėvynės sąjunga/Lietuvos krikščionys demokratai, vadovaus konservatorius, o jo pirmasis pavaduotojas bus krikščionis demokratas. Jungtinėje partijoje ketinama įkurti krikščionių demokratų bendriją. Būsimojo Seimo rinkimų sąraše krikdemams turėtų atitekti penktadalis vietų.

Tiek tarp konservatorių, tiek tarp krikdemų nėra bendros nuomonės dėl partijų susijungimo. Buvęs TS lyderis europarlamentaras Vytautas Landsbergis šeštadienį atkreipė kolegų dėmesį į tai, jog su LKD į partiją gali patekti ir ekstremistinės grupės. „Ta destruktyvi publika kai kur yra tapusi krikdemais ir ateina jungtis su mumis. Ar nenutiks taip, kad kai kur mūsų susijungę skyriai staiga pasirodys esantys šustauskininkai”, – kalbėjo V.Landsbergis.

Kai kurie krikdemai būgštauja, kad susijungdami su konservatoriais praras tradicines vertybes ir identitetą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.