Afganistano socialinė raida stringa, rodo tyrimas

Nepaisant milijardų dolerių paramos, gautos nuo 2001 metų, kai buvo nuverstas Talibano režimas, Afganistanas yra penktas nuo galo pasaulio valstybių sąraše pagal socialinę raidą, teigiama sekmadienį išplatintoje ataskaitoje
Pagal Žmogaus socialinės raidos indeksą (Human Development Index) – mišrią gyvenimo trukmės, raštingumo ir pragyvenimo lygio apžvalgą – prastesnė padėtis yra tik Afrikos šalyse, teigiama 2007 metų Afganistano socialinės raidos ataskaitoje.

174 vietoje iš 178 esanti šalis yra aukščiau tik už Nigerį (paskutinėje vietoje), Siera Leonę, Malį ir Burkina Fasą, teigiama pranešime, kuris rugsėjį buvo išplatintas Jungtinėse Valstijose, tačiau oficialiai sekmadienį paskelbtas Kabule.

Atskirame tyrime, atskleidžiančiame vyrų ir moterų nelygybę, Afganistanas lenkia tik Nigerį.

Tačiau šalies raidoje esama ir tam tikro progreso, teigiama Kabulo universiteto Politikos ir socialinės raidos centro parengtame dokumente, kurį remia Jungtinių Tautų Vystymo programa.

Bendrasis vidaus produktas vienam žmogui išaugo nuo 683 dolerių (1600 litų) 2002 metais iki 964 dolerių (2300 litų) 2005-aisiais, teigiama pranešime.

2006 metais nuo minų buvo išvalyti 132 tūkst. kvadratinių kilometrų žemės, o telefono naudotojų skaičius šoktelėjo iki 2,5 mln., t.y. 10 proc. šalies gyventojų.

Per pastaruosius penkerius metus mokyklas lankančiųjų skaičius išaugo nuo 900 tūkst. iki beveik 5,4 mln.

Tačiau maždaug trečdalis afganų vis dar neturi pakankamai maisto ar priėjimo prie saugaus geriamojo vandens, be to, tik 12 proc. moterų ir 32 proc. vyrų yra raštingi.

Vaikų mirtingumas sumažėjo nuo 165 iki 135 kūdikių tūkstančiui gimimų, tačiau vis dar išlieka vienas iš didžiausių pasaulyje, kaip ir gimdyvių mirtingumas.

Gyvenimo trukmė 2005 metais buvo 43 metai. Tai mažiau nei 2003 metais, kai vidutinis amžius siekė 44,5 metų, pastebima tyrime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.