Visos partijos Kosovo rinkimuose žada nepriklausomybę

Šeštadienį Kosove surengti parlamento rinkimai, kuriuose visos pagrindinės partijos propaguoja bendrą tikslą – atskilusioje provincijoje paskelbti nepriklausomybę, kadangi derybos su Serbija yra visiškoje aklavietėje.
Balsavimo apylinkės atidarytos 8 val., o bus uždarytos 20 val. Lietuvos laiku.

Provincijos ministras pirmininkas, etninis albanas ir buvęs separatistų sukilėlių lyderis Agimas Ceku (Agimas Čeku) atsistatydina, o Kosove gyvenanti 6 proc. serbų tautinė mažuma atsiskyrimui besipriešinančios Serbijos vyriausybės reikalavimu boikotuoja rinkimus.

Kad ir kas juos laimėtų, 1,5 mln. balso teisę turinčių albanų neabejoja, kad išrinktoji vyriausybė paskelbs provinciją nepriklausoma respublika.

Tai gali įvykti kelių savaičių laikotarpiu po to, kai derybų tarpininkai pateiks ataskaitą Jungtinėms Tautoms, ir jeigu iš jos paaiškėtų, jog neįmanoma pasiekti jokio susitarimo.

Pagal nuomonių apklausas, nedideliu balsų skirtumu pirmauja buvusio partizanų lyderio Hashimo Thaci (Hašimo Tačio) vadovaujama opozicinė Kosovo demokratinė partija (PDK).

Tačiau pergalės atveju ši partija turėtų dalytis valdžia su, kaip manoma, Kosovo demokratine lyga (LDK), kuriai kadaise vadovavo nepriklausomybės simbolis Ibrahimas Rugova.

Politikai tikisi įkurti naują vyriausybę iki to laiko, kai tarpininkai iš Jungtinių Valstijų, Europos Sąjungos ir Rusijos gruodžio 10 dieną Jungtinėse Tautose paskelbs ataskaitą dėl Kosovo statuso.

Ši ataskaita bus pateikta po galutinių dvejų derybų, kitą savaitę rengiamų Briuselyje ir Vienoje.

H.Thaci naujienų agentūrai „Reuters” šią savaitę teigė, jog „tereikia tik parinkti datą” nepriklausomybės deklaracijai.

„Kosovas ir Serbija gali kalbėtis dar 100 metų ir niekada nesusitarti”, – teigė jis.

Rinkimų kampanijoje dominavo partijų pažadai kovoti su 60 proc. gyventojų nedarbu bei klestinčia kopucija, pritraukti kol kas itin mažas užsienio investicijas. Tačiau dėl nepriklausomybės abejonių nekyla niekam.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.