Katalikų ir ortodoksų Bažnyčios žengė žingsnį susitaikymo link

Katalikų ir Ortodoksų Bažnyčios žengė žingsnį susitaikymo link, bendrame dokumente, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį, susitardamos dėl popiežiaus viršenybės.
Tačiau kada visiškai bus atkurta dviejų didžiųjų krikščionybės atšakų, išsiskyrusių 1054 metais, vienybė, tebėra neaišku, teigė Vatikanas.

Pirmą kartą nuo schizmos laikų ortodoksų ir katalikų lyderiai sutiko aptarti Romos vyskupo, tai yra popiežiaus, kaip Petro įpėdinio, tarnystės, vaidmenį ir minėtame dokumente oficialiai pripažino jo „viršenybę” kitų abiejų Bažnyčių vyskupų ir patriarchų atžvilgiu.

Dokumente teigiama, kad Bažnyčioje turi egzistuoti „sinodiškumas” – atsakomybė, kuria dalijasi visi vyskupai kartu. Tačiau jame pažymima, kad vienam vyskupui turi tekti primato garbė. Ankstyvaisiais Bažnyčios amžiais ši pozicija priklausė Romos vyskupui.

„Romos vyskupo vaidmuo visų Bažnyčių bendruomenėje tebėra atviras klausimas, kurį reikia giliau išstudijuoti”, – priduriama dokumente.

Tekstas, kuris vienu metu buvo paskelbtas ne tik Vatikane, bet ir Stambule, Atėnuose bei Kipre, kur įsikūrę trys iš keturių ortodoksų patriarchų, yra spalio 8 – 14 dienomis Italijos Ravenos mieste įvykusio aukšto rango abiejų Bažnyčių atstovų teologinio dialogo mišriosios komisijos suvažiavimo rezultatas.

Tačiau dokumente akivaizdžiai trūksta Maskvos patriarcho, atstovaujančio maždaug pusei iš 250 mln. pasaulio ortodoksų, parašo.

Rusijos patriarchas ignoravo šį susitikimą dėl konflikto su Stambulo (Konstantinopolio) patriarchu, kuris Rytų Ortodoksų bendruomenėse paprastai laikomas „pirmuoju tarp lygiųjų” .

Vokietijos kardinolas, Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos pirmininkas Walteris Kasperis (Valteris Kasperis) trečiadienį šio dokumento pasirašymą pavadino „persilaužimu”.

Tačiau kalbėdamas per Vatikano radiją jis pridūrė: „Kelias, vedantis į visišką vienybę su ortodoksais, tebėra ilgas”.

Popiežius Benediktas XVI lapkričio 23 dieną kviečia kardinolus į susitikimą, vadinamą konsistorija, kurio metu bus aptariamas ekumenizmas. Kitą dieną popiežius į kolegiją įvesdins 23 naujus kardinolus iš viso pasaulio.

Visame pasaulyje gyvena apie 1,1 mlrd. katalikų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.