Laikraštis: Rusija ir Ukraina susitarė dėl dujų kainos 2008 metams

Ukraina ir Rusija baigia derybas dėl dujų kainos ateinantiems metams, rašo laikraštis „Nezavisimaja gazeta”. Laikraščio šaltiniai teigia, kad dėl kainos susitarta. Kaip ir planavo Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, kaina sudarys 160 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Šaltinių teigimu, Ukraina sutiko su Rusijos dujų milžinės „Gazprom” reikalavimais per kelis etapus pereiti prie europinių dujų kainų. Tai reiškia, kad pigių dujų Ukraina gaus tik vienerius metus.

„Gazprom” Kijevui pasiūlė vieniems metams ribinę dujų kainą, kurią Ukrainos pramonė dar galės mokėti. Tačiau iškėlė sąlygą, kad ateityje bus laipsniškai pereita prie rinkos kainų.

„Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas pažymėjo, kad antroji susitarimo dalis gali įsigalioti 2011 metais, o europinė dujų kaina, kuriai turi ruoštis Ukraina, ateinančiais metais sudarys 300 JAV dolerių.

Šiuo metu Ukrainai siūloma dujų kaina nustatoma atsižvelgus į tai, už kiek savo dujas parduoda Turkmėnija, Uzbekistanas ir Kazachstanas.

Iki 2005 metų Ukraina už tūkstantį kubinių metrų dujų mokėjo 50 JAV dolerių. Pernai kaina sudarė 95 JAV dolerius, o šiemet – 130 JAV dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.