Prezidentas susitiko su Švedijos Ministru Pirmininku

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus susitiko su Švedijos Karalystės Ministru Pirmininku Fredriku Reinfeldtu (Fredrik Reinfeldt). Pokalbio metu aptarti aktualūs Baltijos jūros regiono klausimai.

Kalbėdamas apie energetikos projektus Lietuvos vadovas pabrėžė, kad elektros jungtis su Švedija turės esminę reikšmę užtikrinant patikimą elektros energijos tiekimą po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo ir iškilus elektros energijos trūkumo problemai.

„Anksčiau apie energetiką galvojome tik kaip apie savo vidaus politikos klausimą. Šiandien jaučiame būtinybę sujungti Baltijos jūros regioną į vieningą elektros energijos tinklą, todėl elektros tiltas su Lietuva Švedijai taip pat yra labai svarbus”, – sakė Premjeras F Reinfeldtas.

„Jeigu nutiesime elektros tiltą į Lenkiją ir įgyvendinsime elektros jungties su Švedija planus, būsime nemažai nuveikę ne tik Lietuvai, bet ir visam Baltijos regiono saugumui ir stabilumui, sustiprinsime Europos Sąjungos energetinį solidarumą”, – pažymėjo Prezidentas V. Adamkus.

Susitikimo metu aptartos ekologinės problemos su kuriomis Lietuva susidurs uždarius Ignalinos atominę elektrinę, kadangi padidės aplinką teršiančios energijos naudojimas.

Kalbėdamas apie Baltijos jūros dugnu ketinamą tiesti dujotiekį iš Rusijos į Vakarų Europą, Prezidentas V. Adamkus pažymėjo šio projekto keliamą riziką Baltijos jūros ekologijai. Pasak šalies vadovo, visoms Baltijos valstybėms būtina siekti nepriklausomo „Šiaurės” dujotiekio projekto poveikio aplinkai įvertinimo.

Pokalbio metu taip pat aptartos Baltijos jūros regiono stiprinimo perspektyvos. Premjeras F Reinfeldtas Lietuvos vadovo prašė atkreipti dėmesį į Švedijos siūlomą Baltijos jūros strategiją, kurioje didesnį vaidmenį turėtų atlikti ES.

Prezidentas V. Adamkus su Švedijos Ministru pirmininku kalbėjosi apie galutinį susitarimą dėl ES reformų sutarties ir diskutavo apie artėjantį Švedijos pirmininkavimą ES.

Susitikime taip pat aptarta būtinybė šviesti jaunimą apie komunistinio režimo Lietuvoje padarytus nusikaltimus.

Prezidentas baigė dviejų dienų darbo vizitą Švedijos Karalystėje ir vakare grįš į Vilnių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.