„Šeši bandymai papirkti pareigūnus”

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos pareigūnais per spalio mėnesį baigė ir teismams perdavė šešias bylas dėl pareigūnų papirkimo.

„Vienos bylos baigtos su kaltinamuoju aktu, kitos – surašant pareiškimą dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka. Daugelis bylų jau išnagrinėtos, įtariamiesiems skirtos įvairaus dydžio baudos”, – sako Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė.

Šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais įvairiose uostamiesčio vietose Klaipėdos viešosios policijos Patrulių rinktinės pareigūnai sulaikė keletą vairuotojų, kurie pažeidė kelių eismo taisykles. Penki vyrai automobilį vairavo būdami neblaivūs, o vienas devyniolikmetis neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Sulaikyti vairuotojai nuo gresiančios administracinės atsakomybės bandė išsisukti, siūlydami kelių patruliams įvairaus dydžio pinigines sumas, kurios siekė nuo 20 iki 230 litų.

„Laikas keisti kai kurių mūsų piliečių ydingus įpročius – bandymus pinigais „išsipirkti” savo nusikalstamus poelgius, – sakė Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Ignas Laucius. – Ta proga galima prisiminti ir taiklų posakį: „Jei nebūtų duodančiųjų, nebūtų ir imančiųjų.”

Vyriausiasis prokuroras priminė, jog už pareigūno papirkimą (ar bandymą jį papirkti) yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Maksimali bausmė, kurią gali skirti teismas už kyšio davimą (ar bandymą jį duoti) pareigūnui – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Per 10 šių metų mėnesių Klaipėdos apygardos prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos pareigūnais baigė ir teismams perdavė 18 baudžiamųjų bylų dėl bandymų papirkti pareigūnus.

Šią savaitę Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus iniciatyva buvo surengtas operatyvinis pasitarimas su Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Klaipėdos kriminalinės policijos vadovais.

Pasitarime nuspręsta, kad nuo kitų metų STT pareigūnai nebetirs baudžiamųjų nusižengimų dėl pareigūno papirkimo, kai siūlomos sumos dydis neviršija 125 litų. Ikiteisminius tyrimus šio pobūdžio bylose atliks patys policijos pareigūnai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.