Baltijos jūra – ne kliūtis draugystei

Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus dviejų dienų vizitas į Švediją dar labiau sustiprino abiejų valstybių draugiškus santykius ir bendradarbiavimą.

Lietuvos prezidento V.Adamkaus vizitas į Švediją prasidėjo susitikimu su SEB direktorių tarybos pirmininku Marcusu Wallenbergu, nes šis bankas aktyviai dirba ir Lietuvoje. Lietuvos prezidentas ir su juo atvykę verslininkai aptarė, kaip sustiprinti abiejų šalių verslo ryšius, galimas abipuses investicijas ir tranzito per Lietuvą galimybes.

Po užsienio prekybos ministrės Ewos Bjorling Lietuvos delegacijai surengtų pietų Lietuvos prezidentą priėmė Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas. Jis maloniai prisiminė ir savo vizitą Lietuvoje. Po 40 min. šalia karaliaus rūmų esančiame Švedijos parlamente – Riksdage – Lietuvos prezidento jau laukė jo pirmininkas Peras Westerbergas, turtingiausias Švedijos parlamentaras ir ilgiausiai dirbantis Riksdage narys. Ir Lietuvos prezidentas, ir Švedijos parlamento pirmininkas pabrėžė, kaip svarbu Lietuvai bendradarbiauti su Švedija, ir aptarė parlamentų vaidmens svarbą tarptautinėje arenoje.

Švedijoje gyvena apie 10 tūkst. lietuvių. Jie 1994 metais įkūrė čia savo bendruomenę. Kaip veikia ši bendruomenė, kaip jai sekasi palaikyti ryšius su tėvyne, kaip lietuviai norėtų puoselėti savo tapatybę ir kultūrą, vakarop Lietuvos delegacijai pasakojo Švedijos lietuviai.

Tačiau bene svarbiausia pirmos dienos Lietuvos delegacijos vizito tema – apskritasis stalas energetikos klausimais. Lietuvos prezidentui „Svenska Krafnat” vadovai pristatė elektros tilto tarp Švedijos ir Lietuvos galimybių studijos pirmos dalies rezultatus. Dabar rengiama antra studijos dalis, kuri turi būti baigta sausio pabaigoje. Tuomet galutinai paaiškės viso projekto tikslingumas ir eiga. Energetikos tilto klausimas buvo svarstytas ir Švedijos mokslo taryboje.

Šiandien, antrą vizito dieną, Lietuvos prezidentas Stokholmo miesto rotušėje, kurioje gruodžio 10-ąją vyks Nobelio premijų teikimo ceremonija, turi atidaryti parodą „Karas po karo”. Renginyje dalyvaus ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktores pareigas einanti Dalia Kuodytė bei švedų organizacijos „Informavimas apie komunizmą” prezidentė Camilla Andersson. Rotušėje V.Adamkus įteiks apdovanojimą Švedijos karininko Carlo Olle Dahlbecko, kurį 1929 metais už nuopelnus Lietuvai prezidentas A.Smetona įvertino Vyties Kryžiaus III laipsnio ordinu, palikuonims. C.O.Dahlbeckas – vienas garsiausių Švedijos pilotų, 1919 metais pakviestų į Lietuvą. Nepriklausomybės kovų metais jis vadovavo lėktuvų kovos būriui, buvo žvalgas, aktyviai dalyvavo užimant Ukmergę, vėliau buvo Lietuvos karo aviacijos inspektorius. Jam buvo suteiktas majoro laipsnis.

Lietuvos prezidento vizitas šiandien baigsis susitikimu su Švedijos ministru pirmininku Fredriku Reinfeldtu. Abu vadovai kalbėsis akis į akį. Jie turėtų aptarti bendras pastangas stiprinti Baltijos jūros regioną ir Švedijos pasirengimą pirmininkauti Europos Sąjungai 2009 metų antrąjį pusmetį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.