Slovėnijos prezidento rinkimus laimėjo Danilo Turkas

Slovėnijos prezidento rinkimus sekmadienį užtikrintai laimėjo opozicinės centro kairiųjų partijos kandidatas Danilo Turkas (Danilas Tiurkas), pranešė rinkimų komisija.
Didele persvara pasiekta jo pergalė yra skaudus smūgis valdančiajai premjero Janezo Jansos centro dešiniųjų koalicijai prieš kitais metais įvyksiančius parlamento rinkimus.

55 metų D.Turkas gavo 68,26 proc., o premjero koalicijos remiamas Lojze Peterle (Loizė Peterlė) – tik 31,74 proc. balsų, rodo rezultatai, kurie buvo paskelbti suskaičiavus 99,9 proc. balsų.

Dar liko suskaičiuoti paštu atsiųstus balsus, o galutiniai rinkimų rezultatai turi būti paskelbti per savaitę.

D.Turko persvara yra didžiausia per prezidento rinkimus pastaruosius 15 metų – didesnė net už buvusio komunisto Milano Kučano, kuris 1992-aisiais, per pirmuosius Slovėnijos demokratinius rinkimus po nepriklausomybės iškovojimo, gavo 64 proc. balsų.

L.Peterle savo pralaimėjimą pripažino beveik iš karto po to, kai paaiškėjo balsavusiųjų apklausos rezultatai.

„Tikėjausi geresnių rezultatų”, – pripažino jis ir pridūrė: „Nuoširdžiai sveikinu Danilo Turką su pergale. Linkiu jam sėkmės vadovaujant šaliai”.

Savo laimėjimą vadindamas visų rinkėjų pergale, D.Turkas sakė: „Tikiu, jog padėtis čia yra tokia, kad daugelis piliečių nori kažko nauja; tas noras labai stiprus ir kampanija tą norą patvirtindavo visą laiką”.

D.Turko pergalė yra dar vienas smūgis premjero J.Jansos valdančiajai koalicijai prieš 2008-aisiais įvyksiančius visuotinius rinkimus. Pernai ji pralaimėjo municipalinius rinkimus dviejuose didžiausiuose šalies miestuose Liublianoje ir Maribore.

„Tai buvo balsavimas prieš vyriausybę, bent jau analitikai taip sako”, – kalbėjo buvęs premjeras L.Peterle.

Per pirmąjį rinkimų ratą spalio 21 dieną L.Peterle surinko 28,73 proc. balsų ir aplenkė D.Turką, kuris tada gavo 24,47 proc. balsų.

Nors vyriausybė šią savaitę metė kaltinimus D.Turkui dėl patriotizmo stokos šaliai 1991 metais siekiant nepriklausomybės, sekmadienį vakare partijos ir vyriausybės pareigūnų nuotaika buvo veikiau taiki.

Rinkėjų aktyvumas per sekmadienio rinkimus buvo 57,78 proc., paskelbė rinkimų komisija.

Slovėnijos prezidento postas yra didele dalimi reprezentacinis, bet D.Turko pergalė turi papildomą reikšmę, nes jis šiai šaliai, kurioje gyvena 2 mln. žmonių, vadovaus tokiu metu, kai ji sausį pusmečiui perims vadovavimą Europos Sąjungai (ES).

Slovėnija į ES įstojo 2004 metais, o šių metų sausį įsivedė eurą.

D.Turkas bus prisaikdintas gruodžio pabaigoje.

Jis bus jau trečias centro kairiųjų prezidentas – prieš jį dvi kadencijas 1992-2002 metais valdė M.Kučanas, o dabar kadenciją baigia liberalas demokratas Janezas Drnovšekas, kuris nusprendė nesiekti perrinkimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.