„Mirties laukų” tribunolas sulaikė dar vieną Pol Poto pakaliką

Kambodžos policija ir „Mirties laukų” tribunolo sargybiniai pirmadienį areštavo buvusį raudonųjų khmerų užsienio reikalų ministrą Ieng Sary (Jeng Sarį), kuris yra jau trečias šio Jungtinių Tautų (JT) remiamo teismo areštuotas Pol Poto pakalikas.

Kartu su juo suimta jo žmona Ieng Thirith (Jeng Tirit), kuri taip pat užėmė aukštą raudonųjų khmerų postą, sakė tribunolo atstovas. Pora policijos automobiliais buvo išvežta iš savo prabangios vilos Pnompenyje.

„Šiandien Ieng Sary ir Ieng Thirith už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus Ieng Sary atveju ir už nusikaltimus žmoniškumui Ieng Thirith atveju buvo areštuoti pagal arešto orderį, kurį išdavė tyrimą atliekantys teisėjai”, – sakė tribunolo pareigūnas Peteris Fosteris (Piteris Fosteris).

Jiedu bus apkaltinti, sakė atstovas, bet nenurodė, kada ir kokie kaltinimai jiems bus pateikti. Vėliau pirmadienį juos turi apklausti teisėjai.

Dėl Vietnamo invazijos 1979 metais žlugus ultramaoistų revoliucijai, Ieng Sary tapo tos revoliucijos atstovu tarptautinėje arenoje ir ne vienus metus Jungtinėse Tautose gynė Pol Poto teisėtumą.

Valdant raudonųjų khmerų režimui, 1975-1979 metais, Kambodžoje buvo nužudyta ar dėl kankinimų, ligų ir bado mirė mažiausiai 1,7 mln. žmonių.

Ieng Sary neigė, kad yra kaip nors susijęs su tuo kraštutiniu skurdu ir žiaurumu režimo valdymo metais.

Jis ir Khieu Thirith yra trečias ir ketvirtas šio tribunolo, kuris turi teisti išlikusius gyvus Pol Poto bendražygius, suimti asmenys. Pagal susitarimą šis tribunolas, kuriame posėdžiauja tris vietos ir užsienio teisėjai, turėjo pradėti veikti dar 2005 metų pavasarį, tačiau darbo negalėjo pradėti dėl to, kad Kambodžos vyriausybei trūko lėšų.

Anksčiau tribunolas sulaikė buvusį mokytoją ir buvusį raudonųjų khmerų kalėjimo buvusioje Pnompenio mokykloje, kur buvo nužudyta 16 tūkst. žmonių, viršininką Kaing Khek Ievą, dar žinomą kaip Duchas (Doikas). Jis buvo apkaltintas nusikaltimais žmoniškumui.

Be to, tribunolas suėmė ir nusikaltimais žmoniškumui bei karo nusikaltimais apkaltino režimo aukšto rango lyderį Nuoną Cheą (Nuoną Čeą), dar vadinamą „Broliu numeris du”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.