Elektros tiltas – prioritetas ir Lenkijai, teigia V.Adamkus

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad susitarimas dėl elektros tilto statybos aktualus ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai ir neatmeta galimybės, kad dokumentas gali būti pasirašytas dar šiais metais.
„Galiu su dideliu malonumu pasakyti, kad pozicija nepasikeitusi – Lenkija priima šį projektą, kaip vieną iš prioritetinių ir nekelia abejonių, kad šis susitarimas bus dar šiais metais įgyvendintas”, – po sekmadienį vykusio vizito Varšuvoje žurnalistams sakė V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad į Lietuvą „grįžta ramus, žinodamas, kad susitarimas bus pasirašytas” bei pridūrė, kad elektros tilto projektas aktualus ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai.

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Kačynskis) taip pat žadėjo, kad dokumentas gali būti pasirašytas „artimiausiu metu”.

Tuo metu paskirtasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas konkrečių datų neminėjo.

Po susitikimo su V.Adamkumi D.Tuskas žurnalistams sakė esą abiejų šalių vyriausybės stengiasi, kad sutartis dėl elektros tilto į Lenkiją tiesimo būtų pasirašyta kaip galima greičiau, tačiau pridūrė, jog „dar kai ką reikia išsiaškinti, juk tai didelis projektas, jam reikia laiko ir kantrybės”.

Anksčiau buvo planuota, kad sutartis dėl elektros tilto įmonės steigimo bus pasirašyta spalio pradžioje Vilniuje, tačiau pasirašymas buvo atidėtas iki spalio pabaigos, teigiant, jog nebuvo spėta parengti visų reikalingų dokumentų.

Tačiau ir spalio pabaigoje sutarties pasirašymas neįvyko.

Lenkija teigia, kad elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos projektas ekonomiškai bus pagrįstas, jei šalis turės 1000-1200 megavatų galios naujojoje atominėje elektrinėje Lietuvoje.

Tačiau Lietuva mano, kad netikslinga sieti šiuos abu projektus – elektros tilto sutartyje negali būti jokių įsipareigojimų dėl megavatų. Lietuvos energetikai mano, jog visi klausimai turi būti derinami ir su kitomis elektrinės projekto partnerėmis – Latvija ir Estija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.