Šiaurės Korėjos bendradarbiavimas gali paneigti JAV žvalgybos teiginius, rašo laikraštis

Šiaurės Korėjos vyriausybė teikia informaciją, kuri gali įrodyti, kad, priešingai nei teigia amerikiečiai, ši komunistinė valstybė niekada neketino gaminti itin sodrinto urano branduoliniams ginklams, penktadienį savo interneto svetainėje pranešė „The Washington Post”.
Remdamasis JAV ir Pietų Korėjos pareigūnais, kurių pavardės neskelbiamos, laikraštis nurodo, kad tie įrodymai pakerta svarbią JAV žvalgybos išvadą, kuri buvo padaryta prieš penkerius metus ir kurią viešuose pareiškimuose naudojo prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

Šiaurės Korėjos vyriausybė, rengdamasi iki šių metų pabaigos deklaruoti savo branduolinės veiklos mastą, leido JAV ekspertams susipažinti su įranga ir dokumentais, sakoma pranešime.

Šiaurės Korėjos pareigūnai tikisi, kad Jungtinės Valstijos tuo pat metu, kai bus paskelbta ta deklaracija, panaikins sankcijas Pchenjanui.

Jei Šiaurės Korėjai pavyks pademonstruoti, kad JAV kaltinimai dėl urano sodrinimo programos yra klaidingi, tai bus skaudus smūgis JAV žvalgybai ir G.W.Busho administracijai, rašo „The Washington Post”.

Pasitikėjimą JAV žvalgybininkais jau pakirto po 2003-iųjų invazijos į Iraką paneigti teiginiai, kad Irakas slapta kaupė masinio naikinimo ginklus.

JAV kaltinimai, jog Šiaurės Korėja vykdo plataus masto urano programą, sužlugdė 1994 metų susitarimą, pagal kurį turėjo būti sustabdytas Šiaurės Korėjos reaktorius, gaminęs kitą branduolinę medžiagą – plutonį.

Dėl tokio posūkio Šiaurės Korėja, kaupdama medžiagas branduoliniam ginklui, gavo galimybę naudotis plutoniu.

Pernai Pchenjanas įvykdė savo pirmąjį branduolinį bandymą – susprogdino plutonio pagrindu pagamintą užtaisą.

JAV žvalgyba 2002 metų liepą padarė išvadą, kad Šiaurės Korėja pradėjo didelio masto programą dėl itin sodrinto urano branduoliniams ginklams.

„Nustatėme, kad, priešingai susitarimui, kurį sudarė su Jungtinėmis Valstijomis, jie sodrina uraną trokšdami pasigaminti ginklą”, – 2002 metais per spaudos konferenciją pareiškė G.W.Bushas.

JAV administracijai apkaltinus Pchenjaną tuo, kad jis pažeidė 1994-ųjų susitarimą įšaldyti su plutoniu susijusius objektus, Šiaurės Korėja išvarė iš šalies Jungtinių Tautų inspektorius ir vėl paleido savo plutonio reaktorių, primena laikraštis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.