Spalį užfiksuota 1,5 proc. mėnesinė infliacija

Statistikos departamento duomenimis, spalį, palyginti su rugsėju, užfiksuota 1,5 proc. mėnesinė infliacija – tai beveik dukart didesnė infliacija nei prognozuota. Dar spalio viduryje Statistikos departamentas prognozavo, kad pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) skaičiuojama mėnesinė infliacija spalį sieks 0,8 proc.

Paskelbta spalio mėnesinė infliacija – didžiausia šiemet po buvusios rekordinės 1,4 proc. rugsėjo mėnesinės infliacijos. Praėjusių metų spalį infliacija siekė 1 proc.

Šiemet spalio metinė infliacija, palyginti su 2006 m. spalio mėnesiu, sudarė 7,6 proc., o vidutinė metinė infliacija siekia 5,1 proc. Rugsėjį metinė infliacija sudarė 7,1 proc., o vidutinė metinė buvo 4,9 proc. – 0,1 procentinio punkto didesnė nei pagal SVKI apskaičiuota vidutinė metinė infliacija (4,8 proc.).

Spalį metinės infliacijos lygį daugiausia nulėmė 15,8 proc. pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 12,4 proc. – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro bei 6,2 proc. – transporto grupių prekės ir paslaugos, taip pat 5,3 proc. atpigę drabužiai ir avalynė, 7,2 proc. – ryšių grupės prekės ir paslaugos. Vartojimo paslaugos per metus pabrango 7,7 proc., prekės – 7,5 procento.

Spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas 3,7 proc., būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų – 2,6 proc., drabužių ir avalynės – 2,7 proc., viešbučių kavinių ir restoranų paslaugų – 1 proc. Šių grupių prekių ir paslaugų kainų didėjimą iš dalies kompensavo atpigusios 0,9 proc. poilsio ir kultūros bei 0,4 proc. transporto grupės prekės ir paslaugos.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 6,6 proc. pabrangusi duona ir grūdų produktai, 6,4 proc. – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 2 proc. – mėsa ir jos produktai, 7,6 proc. – daržovės ir bulvės, 4,6 proc. – sviestas, aliejus ir riebalai. Iš daržovių ir bulvių daugiausia – 28,1 proc. – brango vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 7,4 proc. – salotinės daržovės ir petražolės, 2,5 proc. – bulvės. Tačiau 14,6 proc. atpigo svogūnai, 7,3 proc. – kopūstai, 4,8 proc. – šakniavaisiai (morkos, burokėliai).

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 9,9 proc. pabrangusi centralizuotai tiekiama šiluma, 4 proc. padidėję būsto nuomos mokesčiai, 2,2 proc. pabrangęs kietasis kuras, 3,4 proc. – suskystintos dujos maistui gaminti.

Drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką darė dėl naujų žiemos sezono kolekcijų pasirodymo 2,1 proc. padidėjusios drabužių ir 3,6 proc. – avalynės kainos. Kiti aprangos gaminiai ir reikmenys pabrango 5,4 proc., drabužių valymas, taisymas ir nuoma – 2,3, avalynės taisymas – 1,5 procento.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainų padidėjimą nulėmė 1,4 proc. pabrangusios viešojo maitinimo paslaugos. Poilsio namų paslaugų kainos sumažėjo 10,2 proc.

Iš poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų grupės labiausiai atpigo atostogų išvykos – 5,4 proc., duomenų apdorojimo įrenginiai – 1,1, garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir atgaminimo įrenginiai – 0,4 proc. Pramogų paslaugos pabrango 2,0 proc., raštinės reikmenys ir piešimo medžiagos – 1,8, gėlės – 1 proc.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo 3,1 proc. atpigęs benzinas, 1 proc. – dyzeliniai degalai, 8,4 proc. – keleivinio oro transporto paslaugos. Suskystintos automobilinės dujos pabrango 3,0 proc., asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugos – 1,5, nenauji lengvieji automobiliai – 1 proc.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos spalio mėnesio bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti po 1,3 proc. pabrangusias cigaretes ir baldus, 0,4 proc. – farmacijos gaminius, 1,8 – odontologų paslaugas, 1,9 – kirpyklų ir kitas asmens priežiūros paslaugas, taip pat 9,5 proc. atpigusias sanatorijų paslaugas, 2,4 proc. – stalo vyną.

Penktadienį Finansų ministerija paskelbė, kad prognozuojamą šių metų vidutinę metinę infliaciją padidino iki 5,5 proc., o gruodžio mėnesio metinės infliacijos bei 2008 m. vidutinės metinės infliacijos prognozė padidinta iki 6,5 proc. Iki tol Finansų ministerija ir Vyriausybė 2007 metams oficialiai prognozavo 5,2 proc. vidutinę metinę infliaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Spalį užfiksuota 1,5 proc. mėnesinė infliacija"

  1. petras

    😀 Tačiau 14,6 proc. atpigo svogūnai, 7,3 proc. – kopūstai, 4,8 proc. – šakniavaisiai (morkos, burokėliai). Isvada: nuo siol studentai valgys cibules su kopustu ir sakniavaisiu padazu 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.