Senojo kariliono nori universitetas

Šiandien 16 valandą miestelėnai išgirs išskirtinį Klaipėdos kariliono koncertą, skirtą jo 20-ties metų jubiliejui.

Tiesa, šventinį koncertą uostamiesčio karilioninkai Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius atliks nauju karilionu, vos prieš metus pakeitusiu savo pirmtaką, kuris skambėjo Klaipėdai kiekvienąsavaitgalį nuo 1987 metų lapkričio 13 dienos.

Tarnavo 19 metų

Prieš 20 metų Centrinio pašto bokšte įrengus patį didžiausią Lietuvoje karilioną, Klaipėdoje buvo rengiami tarptautiniai kariliono muzikos festivaliai, kuriuose, be klaipėdiečių, varpų muziką atliko svečiai iš Kauno, taip pat iš Danijos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Belgijos ir Lenkijos. Paskutinis festivalis (Tarptautinis Baltijos miestų varpų muzikos festivalis) įvyko 2003 metais.

Nors senieji varpai buvo pagaminti brokuoti ir nuo pat pradžių nederėjo, jais skambinę karilionininkai K. Kačinskas ir S. Žilevičius yra išleidę jų muzikos kompaktinių diskų.

2006 m. rugsėjo 17 d. įvyko paskutinis senojo kariliono koncertas. Po to varpai buvo išmontuoti, o praėjusių metų pabaigoje sumontuotas naujas firmos „Royal Eijsbauts” (Olandija) karilionas iš 48 naujų lygaus profilio varpų, kurių diapazonas – keturios oktavos.

Varpų likimas – neaiškus

Tuo tarpu senojo kariliono varpai buvo paslėpti ir jų savininkės – Klaipėdos savivaldybės – atstovai, baimindamiesi ilgapirščių, neskelbia, kur. Kol kas nėra aiški ir senojo kariliono ateities perspektyva.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Godos Giedraitytės, karliono klausimas buvo du kartus svarstytas, tačiau kol kas jokių sprendimų dėl jo likimo nėra.

Ji pasakojo, jog buvo galvojama skelbti idėjų konkursą, kaip panaudoti senuosius varpus. Lietuvos paminėjimo tūkstantmečiui skirto paminklo idėjų konkurse buvo vienos skulptūros projektas su varpais, tačiau jis nelaimėjo.

Karilioninkai siūlė senuosius varpus sumontuoti į mobilųjį karilioną, tačiau neatsirado, kas tai galėtų padaryti. Be to, toks projektas, anot G. Giedraitytės, labai brangiai kainuotų ir Klaipėdai, turinčiai stacionarų tokį instrumentą, nebūtų reikalingas.

Prieš mėnesį Savivaldybės administraciją pasiekė Klaipėdos universiteto kreipimasis su prašymu perimti senąjį karilioną savo žinion.

„Uostamiesčio alma mater atstovai siūlo įrengti senąjį karilioną Universiteto miestelyje ketinamoje statyti varpinėje. Varpais Rugsėjo 1-ąją būtų grojama „Gaudeamus”, be to, instrumento įsigijimas paskatintų karilionininkų rengimą Klaipėdos universitete”, – sakė G. Giedraitytė.

Sprendimas patenkinti Klaipėdos universiteto prašymą dar nėra priimtas. Klaipėdos savivaldybės administracijos Turto skyrius yra įsipareigojęs parengti varpų perdavimo procedūros tvarką. Savivaldybės atstovai dar ketina susitikti su Klaipėdos universiteto atstovais ir detaliau apsvarstyti šį projektą.

Pirks treniruoklį

Tuo tarpu Klaipėdos karilioną administruojanti Klaipėdos koncertų salė šiuo metu su ta pačia olandų firma „Royal Eijsbauts”, kuri įrengė naująjį karilioną, derasi dėl naujo karilionininkų treniruoklio įrengimo. Treniruokliu varpininkai mokosi groti. Šiuo metu jie treniruojasi su senuoju treniruokliu, tačiau jo struktūra neatitinka naujojo instrumento mechanizmo.

Naują treniruoklį Klaipėdos savivaldybė ketina įsigyti ateinančiais metais. Preliminari jo kaina – 170 tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.