„Amnesty International” pasmerkė Vakarų Kranto „neteisybės sieną”

Organizacija „Amnesty International” ketvirtadienį Izraelio ambasadai Madride įteikė 130 tūkst. asmenų pasirašytą laišką, kuriame reikalaujama, kad žydų valstybė liautųsi stačiusi sieną, atskiriančią nuo jos Vakarų Krantą.
„1989 m. lapkričio 9 d. griuvo Berlyno siena, dar vadinama „gėdos siena”, sakoma „Amnesty International” pareiškime.

„Praėjus aštuoniolikai metų, dabar auga kita, „neteisybės siena”. Ji statoma Izraelyje ir dalina okupuotas Palestinos teritorijas, perskiria miestus ir kaimus”.

Laiške, kuriuo kreipiamasi į Izraelio premjerą Ehudą Olmertą ir kurį paštu bei internetu pasirašė daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, „raginama sustabdyti Vakarų Kranto sienos statybą, taip pat ir Rytų Jeruzalėje, nugriauti jau pastatytą ruožą ir atlyginti padarytus nuostolius”.

Tuo metu, kai laiškas buvo įteikiamas, prie ambasados susirinkę žmogaus teisių gynėjai išskleidė plakatą, ant kurio buvo užrašyta: „Vakarų Kranto siena yra neteisėta ir šiurkščiai pažeidžia žmogaus teises. Daugiau kaip 130 tūkst. žmonių kviečia Izraelį nugriauti šią neteisingą sieną”.

Izraelis tvirtina, kad šis stambus „saugumo” barjeras, kurį sudaro betono siena, apjuosta spygliuota viela, paleista elektros srovė, neleis užpuolikams patekti į šalį ir žydų kolonistų gyvenvietes okupuotame Vakarų Krante.

Palestiniečiai šį statinį smerkia kaip „apartheido sieną”, kuria Izraelis siekia įtvirtinti užgrobtas jų žemes ir sutrukdyti Palestinos valstybės įkūrimui.

2004 metais Tarptautinis teisingumo teismas priėmė neprivalomą vykdyti nutarimą, kad dalis 650 km Vakarų Kranto sienos neteisėta ir turi būti nugriauta. Tačiau Izraelis pareiškė, kad šis projektas bus tęsiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.