Kol vieni pedagogai streikuoja, kiti lanko parlamentines frakcijas

Žemaitijos pedagogams pradėjus įspėjamųjų streikų seriją, kiti mokytojai ieško Seimo frakcijų užtarimo.
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) viena vadovių Rūta Osipavičiūtė trečiadienį susitiko su liberalcentristais ir išdėstė jiems mokytojų siekius dėl didesnio darbo užmokesčio.

„Mes buvome susitikę dėl mokytojų problemų, dėl švietimo problemų. Aptarėme, kokios yra galimybės kelti mokytojams algas. (…) Ir priėjome prie tokios išvados, kad mokytojų bazinę algą reikėtų suvienodinti su valstybės tarnautojų bazine alga”, – BNS sakė R.Osipavičiūtė.

Ši pedagogų profsąjungos dalis jau yra susitikusi su socialliberalais, konservatoriais, kitą savaitę planuoja bendrauti su socialdemokratais, o dar vėliau su valstiečiais liaudininkais.

Jie reikalauja pedagogų darbo užmokestį didinti 20 proc. bei norėtų suvienodinti mokytojų ir valstybės tarnautojų bazinės algos dydį – nuo sausio 1-osios pedagogų bazinė alga sudarys 128 litus, o valstybės tarnautojų – 490 litų.

Tuo metu kita šiuo metu nevieningos profsąjungos dalis, vadovaujama Alekso Bružo, antradienį Telšiuose pradėjo įspėjamųjų streikų seriją.

Streikuojantys švietimo įstaigų darbuotojai reikalauja nedelsiant padidinti atlyginimus 20 proc., o nuo sausio 1 dienos juos pakelti dar 30 proc.

Tačiau švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė antradienį pareiškė, jog šis reikalavimas vykdomas nebus, nes metų pabaigoje biudžetas nėra perskirstomas.

Anot ministrės, mokytojų atlyginimai bus didinami nuo kitų metų: nuo sausio 1-osios nuspręsta mokytojus pradžiuginti 15 proc. didesniu darbo užmokesčiu, o nuo rugsėjo 1-osios pridėti dar 5 proc. prie atlyginimo.

LŠDPS šiuo metu yra skilusi, jos pirmininkais prisistato du žmonės – A.Bružas ir R.Osipavičiūtė. Pastaroji pirmininke buvo išrinkta šį rudenį, tačiau A.Bružas ir jo šalininkai užprotestavo rinkimų teisėtumą ir dabar šis ginčas sprendžiamas teisme.

Streikus Žemaitijos ir Zarasų mokyklose organizuoja A.Bružą remianti profsąjungos dalis, o likusieji pedagogai geresnių sąlygų linkę siekti derybų keliu.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrą ketvirtį vidutinis mokytojo atlyginimas siekė 1793 litus, atskaičius mokesčius pedagogai vidutiniškai gauna 1345 litus. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje – 1826 litai, atskaičius mokesčius – 1367 litai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

3 atsiliepimai į "Kol vieni pedagogai streikuoja, kiti lanko parlamentines frakcijas"

  1. dziaugiuosi

    Valio! Puiku, kad profsajungos suskilo, nes dabar biurokratai klibinami ivairiais budais. Reikia ne konfrontuoti, o tik suderinti veiksmus ir siekti tu paciu tikslu.

  2. valio!

    garbe Dievui ir Bruzui su Jesinu, pagaliau ledai pajudejo!

  3. donna bella

    Daug metu Lietuvos pedagogai tylejo, humaniskai prase, ka ten prase maldavo didinti atlyginima uz sunku darba, kuris su lyg diena vis apsunkinamas, bet uz tai pamirstama uzmoketi!!!Todel viena karta nebeistvere ir sukilo.SAUNUOLIAI!!!SENIAI TAIP REIKEJO!!!ZAKAITIENE NEVERTA SAVO UZIMAMO STATUSO, NES JI NET NENUTUOKIA APIE SVIETIMA, SUNKUMUS, PROBLEMATISKUMA, SPRENDIMO BUDUS!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.