Lietuvos URM apgailestauja, kad Rusija stabdo dalyvavimą ginkluotės sutartyje

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė apgailestavimą, kad trečiadienį Rusijos Valstybės Dūma priėmė sprendimą sustabdyti dalyvavimą Įprastinės ginkluotės Europoje sutartyje (ĮGES).
„Tai mums kelia didelį susirūpinimą, ypač turint omenyje 1999 metais Stambulo viršūnių susitikime įtvirtintus Rusijos įsipareigojimus atitraukti savo karines pajėgas iš Moldovos bei likviduoti Rusijos karines bazes visoje Gruzijos teritorijoje”, – BNS sakė Užsienio reikalų ministerijoje.

Ministerija pažymi, kad „ĮGE sutartis yra saugumo bei stabilumo Europoje pagrindas, kurios išsaugojimas ir stiprinimas – visų Europos šalių interesas”.

„Lietuvos pozicija prisijungti prie adaptuotosios ĮGE sutarties, po to kai ji įsigalios – nesikeičia”, – pridūrė URM.

Rusijos Valstybės Dūma vienbalsiai patvirtino trečiadienį įstatymo projektą, numatantį sustabdyti Rusijos dalyvavimą Įprastinės ginkluotės Europoje sutartyje. Šis sprendimas įsigalios naktį iš gruodžio 12-osios į gruodžio 13-ąją.

Rusija jau keletą kartų grasino pasitraukti iš sutarties dėl Vašingtono planų Europoje įrengti priešraketinės gynybos skydą.

1992 metais įsigaliojusi ĮGES yra vienas iš svarbiausių po šaltojo karo pabaigos sudarytų susitarimų Europoje. Šia sutartimi apribojamas tankų ir karinių pajėgų dislokavimas NATO ir buvusios Varšuvos sutarties valstybių teritorijose Rytų Europoje bei numato priemones, skirtas pasitikėjimui stiprinti, skaidrumui ir bendradarbiavimui tarp sutarties dalyvių garantuoti

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.