„Lietuvos energijos” vadovas tikina sklypą prie IAE pirkęs, kad parodytų, jog aplinka ten yra švari

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija” vadovas Rymantas Juozaitis tikina, kad 14-kos hektarų sklypą prie Ignalinos atominės elektrinės jo šeima pirko, siekdama parodyti, jog apylinkės ten švarios ir sveikatai nepavojingos. Jis neigė, kad tikisi kokios nors naudos ateityje.

Tai, kad Ignalinos AE apylinkės yra labai švarios ir sveikos gyventi, tvirtino ir jėgainės direktorius Viktoras Ševaldinas.

„Ten turėjo būti ne turizmas, o paprastas vasarnamis su gražiu parku, kad parodyčiau, jog žmonės, kurie supranta kažką apie energetiką, nebijo investuoti į aplinką. Dėl ko tenai pigu buvo? Dėl to, kad žmonės bijo radioaktyvios aplinkos. Tai yra paprasčiausias parodymas, kad tai yra sveika aplinka, kurioje gali gyventi ir dirbti žmonės”, – žurnalistams trečiadienį aiškino R.Juozaitis.

R.Juozaitis BNS sakė, kad dukra, pirkdama žemę, klausė jo patarimo, ir jis pataręs pirkti, nes, jo žodžiais, ten nėra jokio pavojaus ir galima gyventi.

„Mūsų planuose buvo, kad toks objektas (nauja atominė elektrinė – BNS) bus statomas ne vienerius metus, o važinėti iš Vilniaus bus sunku, ypač kai nesi labai jaunas. Todėl galvojome pastatyti ten namelį, kad turėčiau kur pernakvoti”, – teigė „Lietuvos energijos” vadovas. Kartu jis tikino, kad žemė buvo pirkta dar tuomet, kai apie „trigalvį slibiną” niekas net nekalbėjo.

R.Juozaitis teigė nežinantis sandorio vertės, bet, anot jo, už žemę buvo sumokėta pakankamai pigiai.

„Lietuvos energijos” vadovas tvirtino, kad jo šeimos turimas sklypas negalės būti išpirktas ir naudojamas būsimosios atominės jėgainės statybai, nes nauja elektrinė bus statoma vadinamųjų „raudonų linijų” ribose – dabar IAE užimamoje valstybės valdomoje teritorijoje.

Ignalinos AE generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas BNS teigė nieko nežinantis apie „raudonąją liniją”, tačiau pranešė, kad dar šių metų pradžioje „Lietuvos energijai” ir Ūkio ministerijai buvo nusiųstas planas, kurią teritoriją būtų galima atiduoti būsimajai atominei jėgainei.

„Mes pasiūlėme didelę teritoriją, kurioje buvo numatyta statyti trečią ir ketvirtą atominės elektrinės bloklus, tačiau Juozaičio kaimo ten tikrai nėra. „Lietuvos energija” turi paruošti detalųjį planą, po to jį derinti su atitinkamomis institucijomis ir galiausiai Vyriausybės sprendimu ta teritorija turi būti perduota būsimajai „Lietuvos energijai”, – aiškino V.Ševaldinas.

Ignalinos AE vadovas, pats turintis sodybą netoli jėgainės, teigė, kad jos apylinkės ir Drūkšių ežeras yra labai švarus: „Ežere daug žuvies, kurią žmonės žvejoja ir naudoja maistui, gyventojai jame maudosi, čia labai graži gamta, oras ir aplinka pas mus švaresnė nei pas jus, Vilniuje, ir radiacinė aplinka – taip pat”.

Jis teigė nemanantis, kad R.Juozaitis, jei iš tikrųjų žemės įsigijo už savo, o ne už bendrovės pinigus, pasielgė blogai.

R.Juozaičio žmonos Neringos Juozaitienės ir dukros Indrės Juozaitytės valdoma įmonė „RNI Property” Ignalinos atominės elektrinės pašonėje – Vilkaragio kaime, prie jėgainę aušinančio Drūkšių ežero, pernai įsigijo 14 hektarų žemės.

I.Juozaitytė bei „Lietuvos energijos” valdybos nario Ūkio ministerijos Energetikos departamento vadovo Algimanto Zarembos sūnus Mindaugas Zaremba yra bendrovės „Kernel Capital” bei Vilniaus įmonės „Palanga City” valdybų nariai. Be to, I.Juozaitytė yra labdaros ir paramos fondo „Jiezno vaikai” valdybos narė.

Ūkio ministras Vytas Navickas sakė vertinantis „Lietuvos energijos” vadovo veiksmus kaip nekorektiškus.

„Mano manymu, tai nekorektiški tie dalykai. Nors direktorius (R.Juozaitis – BNS) turi savo paaiškinimą, bet išoriškai, ypač kai vyksta tokie svarbūs pertvarkos procesai, kurie liečia ir šią bendrovę, manyčiau, tai veikia negatyviai visą procesą, tie dalykai turi būti įvertinti specialistų”, – trečiadienį žurnalistams sakė V.Navickas.

„Lietuvos energijos” valdyba spalio pabaigoje jau svarstė R.Juozaičio elgesį, iš dukters ir žmonos valdomos įmonės įsigijus jo vadovaujamos bendrovės akcijų už daugiau nei 0,5 mln. litų, tačiau tuomet nutarta jo elgesį vertinti tik gavus Vertybinių popierių komisijos (VPK) išvadas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.