Šilumininkų nesustabdo nė teismas

Nors Kauno apygardos teismas priėmė nutartį palikti ankstesnę šilumos kainą Alytaus vartotojams kol bus priimtas sprendimas, bendrovės „Litesko” filialas „Alytaus energija” teismo nepaiso – gyventojams siunčia sąskaitas su naujomis didesnėmis kainomis.

Konfliktas tarp Alytaus miesto savivaldybės ir šilumos tiekėjos „Litesko” bendrovės kilo po to, kai pastaroji nusprendė taikyti naujas šilumos kainas – 18,11 cento už kilovatvalandę be PVM – kurias patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Iki tol alytiškiai už šilumą mokėjo 12,73 cento be PVM. Kaip pagrindinį šilumos pabrangimo argumentą „Litesko” nurodė didelį gamtinių dujų kainos šuolį, kuris per pastaruosius dvejus metus šoktelėjo daugiau nei dvigubai.

Kai savivaldybei buvo pranešta apie kainų šuolį, mero Česlovo Daugėlos potvarkiu buvo sudaryta Šilumos kainos perskaičiavimo taikymo teisingumo nustatymo komisija. Ši nustatė, kad kaina didinama nepagrįstai, remiantis iki tol neegzistavusia 15,26 cento už kilovatvalandę kaina.

Miesto taryba taip pat nusprendė, kad šilumos tiekėjai neįrodė kainos perskaičiavimo teisingumo ir atsisakė patvirtinti naujas kainas. Tačiau nepaisant savivaldybės nepritarimo, alytiškiams nuo birželio buvo tiekiama brangesnė šiluma.

Kol savivaldybė rengėsi kreiptis į teismą dėl „Litesko” padidintos šilumos kainos, kurią alytiškiai jau mokėjo visą vasarą kaip gyvatuko mokestį, šilumininkai patys kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl patirtų nuostolių ir neturtinės žalos atlyginimo.

Mat miesto taryba atsisakė patvirtinti naują kainą, vadindama ją neteisėta. „Litesko” iš Alytaus miesto savivaldybės prašė priteisti beveik 250 tūkst. litų.

Teismas, išnagrinėjęs savivaldybės priešieškininį pareiškimą, priėmė nutartį, kurioje konstatuojama, kad kol bus priimtas sprendimas dėl šilumos kainos, paliekama galioti ankstesnė – 12,73 lito už kilovatvalandę. Nepalankią nutartį „Litesko” apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Daugelis vienišų ir senyvų alytiškių, gavę šilumininkų laiškus su prašymais pasirašyti naujas vartojimo pirkimo ir pardavimo sutartis suglumo, kai neva atėję „Litesko” darbuotojai ėmė reikalauti kuo greičiau apmokėti sąskaitas didesne kaina ir pasirašyti sutartis. Esą priešingu atveju žmonės negaus kompensacijų už šildymą.

„Alytaus energijos” vadovas Vytautas Čeponis LŽ kategoriškai paneigė, kad šilumininkai galėję taip gąsdinti žmones. Anot V.Čeponio, naujų sutarčių pasirašymas ir šilumos kainų padidėjimas – visiškai nesusiję dalykai. Kai teismas priėmė nutartį, sąskaitos su didesnėmis kainomis jau buvo išsiųstos gyventojams ir šio proceso sustabdyti nebuvo galima. Be to, sutartys pratęsiamos periodiškai.

„Litesko” atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas LŽ teigė, kad nauja šilumos kaina alytiškiams yra „tikra, teisinga, teisėta ir objektyvi”.

„Bendrovė negali taikyti politinių kainų, jos turi būti pagrįstos ekonominiais skaičiavimais. Mes laikomės visų įstatymų, o Alytaus miesto vadovų pozicija yra jų pozicija”, – tvirtino N.Mikalajūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.