Vatikane įvyko istorinis popiežiaus ir Saudo Arabijos karaliaus susitikimas

Popiežius Benediktas XVI antradienį surengė istorinę audienciją Saudo Arabijos karaliui Abdullah (Abdula), kuris tapo pirmuoju ultrakonservatyvios musulmonų karalystės monarchu, apsilankiusiu Vatikane.
Šventasis Sostas neturi diplomatinių ryšių su Saudo Arabija, kur yra švenčiausios musulmonams Mekos ir Medinos šventyklos ir kurioje laikomasi griežtos islamo doktrinos, vadinamos vahabizmu.

Popiežiaus ir Saudo Arabijos karaliaus susitikimas prasidėjo 12 val. 30 min. vietos laiku ir truko pusvalandį. Abu aštuoniasdešimtmečiai bendravo per vertėjus.

Abdullah, vilkėjęs tradiciniu mėlynos, aukso ir baltos spalvos rūbu, Benediktui XVI padovanojo auksinį kryžių, inkrustuotą akmenimis, o iš popiežiaus priėmė XVI amžiaus Vatikano graviūrą.

Daugiausia dėmesio per šį susitikimą turėjo būti skirta krikščionių teisėms Saudo Arabijoje ir islamo bei krikščionybės santykiams aplamai.

Po to 84 metų Saudo Arabijos monarchas, lydimas 12 asmenų delegacijos, susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi, kardinolu Tarcisio Bertone (Tarčizijumi Bertone).

Abdullah į Romą atvyko vėlai pirmadienį. Prieš tai jis lankėsi Ženevoje ir Londone.

Jo vizitas įvyko tuo metu, kai įtampa tarp Vatikano ir musulmonų pasaulio yra atslūgusi. Krizė tarp šių religijų buvo kilusi 2006 metų rugsėjį, kai Benediktas XVI sakydamas kalbą viename Vokietijos universitete buvo susiejęs islamą su smurtu.

Po šios kalbos musulmoniškose šalyse kilo įnirtingi protestai, privertę pontifiką atsiprašyti už bet kokį įžeidimą ir pasiaiškinti, kad musulmonų pyktį sukėlė „nelaimingas nesusipratimas”.

Tai nebuvo pirmasis Abdullah susitikimas su Katalikų Bažnyčios vadovu. 1999 metais būdamas savo brolio, karaliaus Fahdo sosto įpėdiniu, jis buvo susitikęs su Benedikto XVI pirmtaku Jonu Pauliumi II.

Krikščionių ir kitų ne musulmonų religinės laisvės Saudo Arabijoje klausimas yra labai jautrus.

Rugsėjo mėnesį JAV Valstybės departamento kasmetinėje ataskaitoje apie religines laisves buvo teigiama, kad padėtis „konkrečiose” Saudo Arabijos vietose pagerėjo, bet joje pažymima, kad „bendra vyriausybės politika toliau smarkiai riboja religinę laisvę”.

Vėliau antradienį su Saudo Arabijos karaliumi turi susitikti Italijos ministras pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis), kuris balandį lankėsi Rijade. Tuo tarpu Italijos užsienio reikalų ministras Massimo D’Alema (Masimas Dalema) turi surengti derybas su tas pačias pareigas einančiu Saudo Arabijos atstovu Al-Faisalu.

Prašmatnus Abdullah trijų dienų valstybinis vizitas Didžiojoje Britanijoje, kuris buvo pirmoji Saudo Arabijos monarcho viešnagė šioje šalyje per 20 metų, sukėlė žmogaus teisių aktyvistų protestus.

Vėliau Abdullah vyks į Vokietiją ir Turkiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.