Afganistane per mirtininko išpuolį žuvo ir sužeista apie 100 žmonių, tarp jų – parlamentarai

Afganistano šiaurėje esančios Baglano provincijos cukraus fabrike per mirtininko išpuolį žuvo ir sužeista apie 100 žmonių, tarp jų šeši nacionalinio parlamento Ekonomikos komiteto nariai, pranešė policija ir viena parlamentarė.

„Žuvo kelios dešimtys žmonių, įskaitant civilius, vaikus bei mažiausiai šešis parlamentarus”, – sakė prezidento atstovas Homayunas Hamidzada (Homajunas Hamidzada), o kiti pareigūnai dar negalėjo pateikti tikslesnio žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiaus.

Sprogimas nugriaudėjo antradienį po pietų Puli-Chumrio mieste, esančiame už 150 km į šiaurę nuo Kabulo.

„Remiantis pirminiais pranešimais iš vietos sveikatos įstaigų ir ligoninių, žuvo ir sužeista apie 100 žmonių”, – sakė Baglano provincijos sveikatos departamento direktorius Ahmadas Shahas Shokohmandas (Ahmadas Šahas Šokohmandas).

„Vienoje ligoninių turime 42 pristatytus (negyvus) žmones, kitoje – devynis atgabentus kūnus”, – pažymėjo jis.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau minėjo 50 negyvų ir sužeistų žmonių. Tai buvo mirtininko išpuolis, pridūrė ministerijos atstovas spaudai Zemarai Basahry (Zemarajis Bašaris).

Provincijos saugumo šefas Abdurrahmanas Sayedkhailas (Abdurahmanas Sajedchailas), savo ruožtu, sakė, jog tikrai nustatyta 50 žuvusiųjų.

Pasak jo, mirtininkas atėjo pėsčiomis ir susisprogdino delegatams užėjus į fabriką. Tarp žuvusiųjų yra daug moksleivių, kurie buvo išrikiuoti delegatams pasveikinti.

Baglano ligoninės direktorius anksčiau minėjo 90 žuvusiųjų, bet vėliau patikslino, jog žuvusiųjų skaičius gali būtų tarp 60 ir 90.

Afganistano žiniasklaida pateikia liudininkų pasakojimus apie sudraskytus žmonių kūnus, kraujo klanus išpuolio vietoje. Daugelio sužeistųjų būklė kritinė.

Fabrike lankėsi 18 parlamentarų, sakė Daudas Sultanzai (Daudas Sultanzajus) vienas parlamento narių. Jo turimomis žiniomis, žuvo penki parlamentarai, dar mažiausiai trys – sužeisti. Žuvo keli asmens sargybiniai bei kiti delegacijos nariai.

Tarp žuvusiųjų yra ir parlamento Ekonomikos komiteto vadovas Mustafa Kazimis (Mustafa Kazimis), kuris yra buvęs prekybos ministras, sakė parlamentarė Shukria Barakzai (Šukrija Barakzai), kuri, anot „Reuters”, taip pat sužeista.

„Prezidentas griežčiausiais žodžiais, kokie tik įmanomi, pasmerkė išpuolį, – sakė prezidento Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) atstovas H.Hamidzada. – Tai buvo Afganistano liaudies priešų aktas”.

Pasak šaltinio parlamente, iš Kabulo išsiųstas sraigtasparnis pargabenti sužeistųjų. Pagalbą teikia ir NATO Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) kariai.

Atsakomybės dėl šio išpuolio kol kas niekas neprisiėmė. Iš viso šiemet mirtininkų išpuolių Afganistane buvo apie 120, ir dažniausiai juos rengdavo talibai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.