Šiaurės šalių kino klubas atskleis, kodėl daugiausiai žmonių gyvena Kinijoje

Ar kada nors pagalvojote, kodėl didžiausia gyventojų skaičiumi pasaulio šalis yra Kinija? Šiaurės šalių kino klubas nepretenduoja tapti demografinių klausimų ekspertu, tačiau lapkričio programoje į šį klausimą turi parengęs linksmą atsakymą. Šį mėnesį kino klubas taip pat kalbės apie teisę laužyti stereotipus ir rinktis savo gyvenimo kelią. Argi ne apie tai svajoja jauni žmonės, nepaisant to, kur jie gyvena – Danijoje ar Kinijoje.

Pirmasis lapkričio filmas „Daugiausiai žmonių gyvena Kinijoje” (Folk flest bor i Kina) (lapkričio 7 d., 17.15 val.) yra komedija, kurią sudaro skirtingos istorijos. Už kiekvienos istorijos slypi politinė ideologija, o jas visas jungia kažkur Norvegijoje esanti nuošali degalinė ir joje dirbantis svajoklis Lasė. Tiesa, labiau nei klientai Lasei rūpi, kaip naujam gyvenimui prikelti seną lėktuvą.

Šią komediją kūrė devyni režisieriai ir šeši scenarijaus autoriai, kurių tikslas buvo kalbėti apie žmonių pastangas gyvenimą padaryti geresnį. Kritikai filmą įvertino kaip intriguojantį projektą, kurio negalima įsprausti į tradicinės komedijos rėmus. Pasak jų, nors Kinijoje gyvena daugiausiai žmonių, panašu, kad Norvegijoje gyvena daug gerų filmų kūrėjų.

Šis filmas tarptautiniame Mannheimo-Heidelbergo kino festivalyje laimėjo tris apdovanojimus, tarp kurių ir nepriklausomų kino teatrų apdovanojimą.

Antrasis mėnesio filmas „Užnugaris” (Bagland) (lapkričio 21 d., 17.10 val.) pristato trijų jaunuolių, ieškančių savo vietos gyvenime, istoriją. Filme pasakojama apie jaunos merginos Milės jausmus savo draugui Keniui ir į jos gyvenimą įsiveržusiam Semiui. Mergina blaškosi tarp atsakomybės ir meilės. Mylėti niekada nėra lengva, ypač jei esi šešiolikos ir gyveni jaunimo pensione.

Filmo režisierius A. Gustafsonas neslepia, kad jam visada patiko žvelgti į gyvenimą iš autsaiderių perspektyvos. Todėl jo filmų herojai ir su savimi, ir su išoriniu pasauliu kovoja dažniausiai būdami pačiame dugne. Tai filmas apie žmones, sako režisierius, nenaudojant klišių ir stereotipų.

Kopenhagos tarptautiniame kino festivalyje pagrindinė filmo aktorė Stephanie Leòn buvo apdovanota geriausios aktorės prizu, o Danijos Robert festivalyje filmas gavo geriausiojo Danijos metų jaunimo kino filmo prizą.

Šiaurės šalių kino klubo filmai rodomi du mėnesio trečiadienius „Skalvijos” kino centre (A. Goštauto g. 2/15, Vilnius). Įėjimas nemokamas, vietų rezervacija nevykdoma.

Lapkričio repertuaras

2007 11 07, 17.15 val.

Daugiausiai žmonių gyvena Kinijoje (Folk flest bor i Kina), Norvegija

Rež. Martin Asphaug, Arild Frölich, Sara Johnsen, Magnus Martens, Hans Petter Moland, Terje Rangnes, Thomas Robsahm, Ingebjørg Torgersen, Morten Tyldum, 85 min., norvegų k., subtitrai anglų k., 2002 m.

Ši komedija – tai intriguojantis devynių režisierių, šešių scenarijaus autorių ir penkiasdešimties aktorių projektas. Skirtingus filmo epizodus jungia kažkur Norvegijoje esanti degalinė, kurioje darbuojasi svajoklis Lasė. Šios komiškos istorijos atspindi svarbiausių šalies politinių partijų ideologijas. Žiūrovui parodomi skirtingi Norvegijos veidai.

Filmas apdovanotas tarptautiniame Mannheimo-Heidelbergo kino festivalyje.

Vaidina: Trond Høvik, Sven Nordin, Sverre Anker Ousdal, Kristin Skogheim, Gjerterud Jynge ir kiti.

2007 11 21, 17.10 val.

Užnugaris (Bagland), Danija

Rež. Anders Gustafsson, 81 min., danų k., subtitrai anglų k., 2003 m.

Laukdama, kol jos draugas Kenis atsisakys prastos kompanijos, alaus ir narkotikų, Milė sutinka reperį Semį. Ji įsimyli šį jautrų vaikiną, turintį gyvenimo tikslą. Tačiau Milės lojalumo jausmas Keniui yra labai stiprus, ir mergina blaškosi tarp dviejų galimybių.

Pripažintas Danijos metų geriausiu jaunimo filmu.

Vaidina: Stephanie Leòn, Nickolas Dufour, Christopher Læssø, Paw Henriksen, Sarah Kjærgaard Bobergir kiti.

Rengėjai pasilieka teisę keisti repertuarą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.