Pagrįsti paramą tenka ir ideologiškai?

Juridiniai ir fiziniai kai kurių partijų rėmėjai šioms skundžiasi, kad dėl parodyto dosnumo politinei jėgai patiria perdėtą mokesčių inspektorių dėmesį.

„Nevyniodami žodžių į vatą mokesčių inspektoriai manęs paklausė, kodėl parėmiau konservatorius, o ne socialdemokratus, – LŽ pasakojo norėjęs likti neįvardytas vienas nuolatinių Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) rėmėjų. – Kodėl turiu aiškintis? Nesiaiškinau, bet ir nesiskundžiau. Pasiskųsi – įsigysi „geriausią” draugą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) iki grabo lentos.”

LŽ pasiekė informacija ir apie kitas Seime atstovaujamas partijas pasiekiančius panašius skundus. Tačiau radosi ir tokių politinių jėgų, kurios neturi ko prikišti mokesčių inspektoriams. Rėmėjų skundų tikino nesulaukiantys socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, „pilietininkai” ir Liberalų sąjūdis.

Lazda perlenkiama

Pirmieji apie savo rėmėjų nuogąstavimus prabilo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atstovai. „Pats esu gavęs trijų juridinių asmenų skundus. Per pastarąjį partijos tarybos posėdį panaši informacija atkeliavo ir iš kelių skyrių”, – LŽ teigė LiCS atsakingasis sekretorius Klemensas Rimšelis.

Jis pabrėžė nepuolantis kaltinti VMI, tačiau pripažino, kad liberalcentristų finansiniams rėmėjams mokesčių inspektorių dėmesys kartais atrodantis per didelis. „Normalu, kad partiją parėmęs asmuo gali patekti į tikrinamųjų sąrašą. Tačiau ar VMI turi rūpėti, kodėl remiama būtent LiCS?” – stebėjosi K.Rimšelis.

TS atsakingasis sekretorius Arvydas Vidžiūnas LŽ prisipažino pastaruoju metu taip pat sulaukęs trijų tokio turinio skundų. „Mes, žinoma, už skaidrumą ir aiškumą, bet lazdos perlenkti nereikia. VMI neturi vertinti ideologiškai. Jie sudaro įspūdį, kad bent jau mūsų atveju dirba socialdemokratams. Mokesčių inspektoriams turi rūpėti, ar nepažeistos procedūros, o ne tai, kodėl paremta TS, o ne socialdemokratai”, – įsitikinęs konservatorius.

Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis teigė, kad pastaruoju metu panašių akibrokštų jų rėmėjai nepatiria. Tačiau tokių atvejų esą būta prieš kelerius metus, po Seimo rinkimų. „Kai kurie tuomet pareiškė, kad daugiau mūsų nerems. VMI privalo tikrinti, ar lėšos pagrįstos, o ne aiškintis, kodėl pinigai skiriami vienai ar kitai partijai”, – sakė V.Pliusnis.

Nedrįsta skųstis

LŽ nepavyko įkalbėti nė vienos partijos atstovų ar jų rėmėjų, kad nesislėpdami už širmos išsakytų savo priekaištus VMI. „Mano visi popieriai tvarkingi. Mokesčių inspektorius turbūt net šokas ištiko, kad nerado prie ko prikibti. Tačiau skųstis nenoriu. Iš kitų patirties žinau, kad VMI ir be niekur nieko gali prisikabinti, jei tik užsimano”, – tikino prisistatyti nepanorėjęs verslininkas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberaldemokratai) atstovė spaudai Jūratė Overlingienė taip pat sakė žinanti apie verslininkų skundus, tačiau pabrėžė suprantanti jų nenorą viešai apie tai kalbėti.

Tokios nuomonės buvo ir įtariamasis finansinėje Darbo partijos (DP) byloje, laikinai DP atsakingojo sekretoriaus pareigas einantis Vytautas Gapšys: „Tie, kas paremia, sako jaučiantys VMI spaudimą ir būtent todėl, kad mūsų partijai skiriami pinigai. Bet tikrai niekas apie tai garsiai nekalbės.”

Inspekcija ragina nebijoti

VMI atstovai tikina negirdėję apie mokesčių inspektorių nederamus veiksmus. „Jei iš tiesų taip yra, tai neleistina, pažeidžia visas normas”, – LŽ sakė VMI viešųjų ryšių vyriausiasis specialistas Darius Buta. Jis patikino, kad inspekcija nesulaukia nei oficialių, nei anonimiškų skundų dėl galimo įgaliojimų viršijimo. „Būtų labai gerai, jei tokiais atvejais asmenys išdrįstų skųstis. VMI Kovos su korupcija skyriaus specialistai pabrėžia, kad dėl tokių veiksmų inspektoriai būtų griežtai vertinami”, – sakė D.Buta.

Atkreipus dėmesį, kad verslininkai bijo dar nemalonesnių akistatų su VMI, D.Buta ragino atsikratyti neigiamo inspekcijos įvaizdžio: „Kitais atvejais matome, kad žmonės palyginti aktyviai skundžiasi, ypač anonimine linija. Daug atvejų ištiriama.”

Po šiemet įvykusių savivaldybių tarybų rinkimų VMI patikrino 266 savarankiškų politinės kampanijos dalyvių ataskaitas, 284 bylų dokumentus, 417 lapų papildomų dokumentų. Buvo analizuojami beveik tūkstančio fizinių asmenų duomenys ir panašaus skaičiaus juridinių asmenų, prisidėjusių aukomis ir suteikusių paslaugas politikams, duomenys. Pagal rizikos kriterijus buvo atlikti 50 juridinių asmenų priešpriešiniai patikrinimai, apklausti 54 fiziniai asmenys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.