Klaipėdą pakeis golfas

Aristokratų sportu vadinamas golfas šaknis vis giliau įleidžia ir Lietuvoje – nepraėjus nei metams šalia Klaipėdos turėtų būti atidaryti du pasaulinės klasės golfo aikštynai. Specialistai sako, kad šiame regione jų reikėtų dvigubai daugiau.

Šalia Klaipėdos šiuo metu įrenginėjami du golfo laukai, juos tikimasi atidaryti kitų metų vasarą. Golfas padarys milžinišką įtaką regiono gyvenimui – čia turėtų suaktyvėti turtingų turistų srautai, bus sukurta nemažai darbo vietų, aikštynai skatins papildomas investicijas.

Treniruojasi simuliatoriuje

Labiau pasidomėti golfu paskatino uostamiesčio klubo „Amber golf club” atstovų Egidijaus Baleišio ir Antano Sadausko pergalė Vilniuje antrą kartą surengtame tarptautiniame „Nordea Friendship Cup 2007” turnyre.

Iš kur Klaipėdoje išdygo žaidėjai, nugalėję tituluotus užsienio atstovus?

Uostamiestyje prieš metus atidarytas golfo simuliatorius – speciali kabina, kurioje galima virtualiai treniruotis garsiausiuose pasaulio golfo aikštynuose, sukuriamos tikros sąlygos – lietus, vėjas ir kt.

„Jis plačiai naudojamas pasaulyje ir yra gana efektyvus. Tai įrodo ir mūsų pergalė turnyre – niekada tikrame lauke nežaidęs A. Sadauskas puikiai pasirodė varžybose”, – pavyzdį pateikė JAV golfo mokytojų federacijos sertifikatą pernai įgijęs E. Baleišis.

Anot jo, Klaipėdoje esančiame simuliatoriuje nuolat treniruojasi kelios dešimtys žaidėjų, tarp jų – moterys ir vaikai. Kompiuterinėje programoje jau įvestas ir šalia uostamiesčio įrenginėjamas laukas.

„Žinoma, virtualus pasaulis skiriasi nuo realybės, bet atėję į tikrąjį lauką, jie ten naujokais nesijaus”, – pasakojo treneris.

Jo teigimu, nereikia kreipti dėmesio į mitą, kad golfas – tik aristokratams prieinamas užsiėmimas.

„Taip, jis brangus, bet ne brangesnis nei kai kurios kitos sporto šakos”, – sako E. Baleišis.

Šalia Klaipėdos – kaip Fideliui

Klaipėdos golfo klubo „Amber Golf Club” įrenginėjamas aikštynas netoli Kretingalės užims per 100 hektarų plotą, šalia jo bus SPA viešbutis bei vilų gyvenvietė, parduotuvė.

Kompleksą sudarys du aikštynai – 18 ir 9 duobučių. Pirmasis bus naudojamas patyrusiems žaidėjams, antrasis – pradedantiems. Teritorijoje planuojami septyni vandens telkiniai su persipylimo kaskadomis, fontanais.

Beje, šio lauko projektą rengia žymus golfo specialistas Les Farber – tas pats, kuriam Kubos diktatorius Fidelis Kastro patikėjo projektuoti pirmąjį golfo aikštyną Kuboje. Golfo pasaulyje projektuotojo vardas garantuoja tarptautinę sėkmę.

Kitas laukas – „National Golf Club Klaipeda” bus 12 km nuo Klaipėdos, Danės upės slėnyje. Jis bus šiek tiek mažesnis ir užims 74 hektarų plotą, tačiau šalia jo taip pat bus golfo klubo pastatas su specializuota parduotuve, golfo akademija, keturių žvaigždučių viešbučiu, SPA centru.

Kodėl laukai nebus tušti

Jau dabar Lietuvoje veikiantys aikštynai lankytojų nestokoja, tikimasi, kad ir šalia uostamiesčio pradėję veikti aikštynai sezono metu bus nuolat užimti.

Anot E. Baleišio, golfo laukus dažnai užsako savo prestižu besirūpinančios įmonės – jos organizuoja susitikimus, rengia kolektyvų šventes.

„Tarybiniais laikais garbingus svečius veždavosi į pirtį, dabar – į golfo lauką. Golfo laukuose sudaromi didžiausi sandoriai – neoficialiems susitikimams tai puiki vieta. O kur dar gamta, grynas oras. Kitiems patinka specialus etiketas – golfo lauke galioja tam tikros elgesio ir aprangos taisyklės. Aišku, čia žais ir patys klaipėdiečiai, kurie dabar važiuoja žaisti į Vilnių arba užsienio valstybes”, – sako nemažai užsienio klubų aplankęs E. Baleišis.

Anot jo, yra ir daugiau potencialių lankytojų – golfo žaidėjai iš viso pasaulio nuolat ieško iššūkių, jiems įdomu išbandyti naują lauką. Pasaulyje golfą žaidžia 60 milijonų žmonių, kai kurie jų atvyks ir į Klaipėdą.

„Šalia uostamiesčio kuriamas laukas bus panašus į populiariausius JAV – su daug ežerėlių ir smėlio plotų”, – aiškina E. Baleišis.

Reikalaus papildomų investicijų

E. Baleišis sako, kad Klaipėdos regione reikėtų mažiausiai 4-5 golfo laukų.

„Ūkio ministerijos iniciatyva kalbėjome su jos atstovais apie tai. Supraskit – jeigu netoli yra laukas, mieste reikės daugiau aukštesnės klasės viešbučių, restoranų, galbūt reikės organizuoti net papildomus lėktuvų reisus. Golfas gali padaryti didžiulę ekonominę įtaką regionui”, – sakė E. Baleišis.

Paskaičiuota, kad golfo turistai išleidžia iki penkių kartų daugiau pinigų negu kiti turistai.

Pavyzdžiui, Estijos ir Latvijos golfo klubai tris ketvirtadalius pajamų gauna iš atvykstančių užsienio žaidėjų.

Ūkio ministerijos užsakymu atliktoje golfo laukų plėtros Lietuvoje galimybių studijoje numatoma, kad nauji aikštynai galėtų būti įkurti pietinėje Klaipėdos dalyje, taip pat netoli Šventosios, šalia Palangos – Nemirsetoje, prie Kliošių ir Drevernos bei Rusnės saloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Klaipėdą pakeis golfas"

  1. audrius

    taip cia tai labai gerai kad atsiras golfo aikstynas nes givenu KRETINGALEJE reikes isidarbint 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.