Latvijos prezidentas ragina vyriausybę atsistatydinti

Latvijos prezidentas trečiadienį žengė precedento neturintį žingsnį ir paragino vyriausybę atsistatydinti, taip suduodamas skaudų smūgį premjerui, kurio veiksmai šalies antikorupcinės institucijos vadovo atžvilgiu sukėlė krizę.
Be to, pasirodė pranešimų, kad vyriausybė atsitraukė dėl savo sprendimo atleisti Kovos su korupcija biuro vadovą, bet toks žingsnis gali būti pavėluotas ir nebeužtikrinti jos išlikimo.

Atsistatydinus jau ketvirtam ministrui, prezidentas Valdis Zatleris ragina premjero Aigaro Kalvyčio centro dešiniųjų vyriausybę atsistatydinti po lapkričio 8-ąją įvyksiančio parlamento balsavimo dėl 2008 metų valstybės biudžeto.

„Kai bus priimtas biudžetas, visa vyriausybė turi pati deramai atsistatydinti, – sakė prezidento sekretorė spaudai Inta Lasė. – Dabar dėl įvairių priežasčių vyriausybę paliko keturi ministrai. Tai reiškia, kad atsistatydino trečdalis ministrų”.

Krizė prasidėjo A.Kalvyčiui, kuris šiuo metu lankosi Jungtinėse Valstijose, atleidus Kovos su korupcija biuro vadovą Aleksejų Loskutovą.

A.Kalvyčio kritikai sako, jog jis A.Loskutovą atleido dėl to, kad jo tyrėjai pernelyg prisiartino prie vyriausybės sąjungininkų verslo ir politikos srityse. A.Kalvytis tvirtina, kad jį atleido dėl finansinių pažeidimų.

Prieš dvi savaites tūkstančiai latvių protestavo prieš A.Loskutovo atleidimą, o dar viena demonstracija planuojama šį šeštadienį.

Po to, kai V.Zatleris paragino vyriausybę atsistatydinti, naujienų agentūra BNS pranešė, kad laikinai Latvijos ministro pirmininko pareigas einantis Oskaras Spurdzinis atšaukė iš Seimo nutarimo atleisti A.Loskutovą projektą.

„Tai praktiškai reiškia, kad šio klausimo parlamento darbotvarkėje nebėra”, – parlamentaro Mareko Sėglinio žodžius cituoja BNS.

TA PATI KOALICIJA, BET NAUJAS PREMJERAS?

Nors po tokio prezidento veiksmo A.Kalvyčio vyriausybės galas atrodo neišvengiamas, dabartinė koalicija turi nemažai galimybių išlikti valdžioje su kitu premjeru.

Keturių partijų koalicija 100 vietų parlamente turi 56 vietas. A.Kalvyčio Liaudies partija yra didžiausiai ir turi 22 vietas. Jos partnerės yra Žaliųjų ir ūkininkų sąjunga, Latvijos pirmoji partija, „Tėvynei ir Laisvei” ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę (JLNN) susivienijimas.

Kritikai sako, kad vyriausybė veikė arogantiškai ir per daug kišosi į teisingumo sistemos darbą.

JAV ambasadorė Latvijoje taip pat neseniai kėlė klausimus dėl to, ar ši Baltijos valstybė atsisako reformų ir kovos su korupcija.

A.Kalvytį opozicinės partijos vis labiau puolė dėl to, ką vadina jo autoritariniu stiliumi.

Spaudimas A.Kalvyčiui ypač padidėjo trečiadienį, atsistatydinus Latvijos socialinių reikalų ministrei Dagnijai Stakei, kuri yra ketvirtasis vyriausybės narys, pasitraukęs iš jos nuo rugsėjo vidurio.

Pasak D.Stakės, ji nusprendė atsistatydinti dėl to, kad nesugebėjo 2008 metų biudžete užtikrinti pensijų padidinimo, kuris, kaip teigia kairiųjų opozicija, ne itin pagerintų paprastų latvių padėtį.

„Turiu prisiimti moralinę atsakomybę už tai, kaip skirstomas biudžetas socialinėje srityje, todėl atsistatydinimas yra vienintelė galimybė”, – sakoma jos pareiškime.

D.Stakė priklauso Žaliųjų ir ūkininkų sąjungai. Prieš dvi savaites A.Kalvytis neteko dviejų savo partijos ministrų.

Užsienio reikalų ministras Artis Pabrikas pasitraukė susipykęs su premjeru dėl A.Loskutovo atleidimo.

Aigaras Štokenbergas, nepriklausomos linijos mėginęs laikytis regioninės plėtros ir savivaldybių reikalų ministras, atsistatydino išmestas iš Liaudies partijos.

Latvijos ekonomikos ministro postas yra laisvas nuo rugsėjo vidurio, kai dėl asmeninių priežasčių atsistatydino Juris Struodas iš „Tėvynei ir Laisvei” ir JLNN susivienijimo.

Praėjusią savaitę A.Kalvytis išlaikė du išbandymus parlamente – balsavimą dėl nepasitikėjimo ir pirmąjį balsavimą dėl 2008 metų biudžeto.

Kitą savaitę parlamentas turi surengti antrąjį biudžeto svarstymą, ir opozicinės partijos šį balsavimą laiko galimybe galutinai susidoroti su A.Kalvyčiu, nes Latvijos konstitucija įpareigoja vyriausybę tokio pralaimėjimo atveju atsistatydinti.

Tikimasi, kad koalicija to išvengs, nes turi daugiau kaip pusę vietų parlamente, bet V.Zatlerio pozicija didina spaudimą premjerui pasitraukti, net jei jis ir laimės balsavimą dėl biudžeto

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.