Estija nelauks amžinai aiškumo dėl naujos atominės elektrinės statybos, sako šalies prezidentas

Estija nori aiškumo dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje, įspėdama, kad nelauks atsakymo amžinai, nes pagalvos apie kitus apsirūpinimo ateityje elektros energija projektus, pareiškė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) interviu, išspausdintame ketvirtadienį laikraštyje „Diena”.
„Mes norime aiškumo dėl šio projekto. Problema ta, jog mums neduodama atsakymų į klausimus, ir nesuprantama, kad mes nelauksime amžinai. Mums teks ieškoti kito sprendimo”, – sakė T.H.Ilvesas.

Pasak jo, „yra kelios galimybės – arba mes einame kartu su Suomija, arba investuojame daugiau į skalūnų gavybą. Pastarasis variantas problemiškesnis, nes skalūnai kartą baigsis, ir šis procesas neekologiškas, bet, antra vertus, nes negalime leisti, kad po 10-15 metų mums imtų stigti elektros energijos”.

I.H.Ilvesas pridūrė suprantąs, kad dabartiniai neaiškumai dėl Lenkijos dalyvavimo projekte susiję su šios šalies vidaus politikos problemomis.

„Sunkumas dėl šio projekto tas, kad jis buvo paskelbtas kaip trijų šalių indėlis. Po to, Lietuvos siūlymu, kuriam mes neprieštaravome, tapo keturios dalyvės. Bet mums nuogąstavimų kelia tai, kad nėra konkrečių siūlymų dėl dalių pasidalijimo šioje įmonėje. Kiek gaus Estija, arba tiksliau – Estijos įmonė „Eesti Energia”, – paaiškino T.H.Ilvesas.

Jis pažymėjo, kad „Eesti Energia” uždavinys – atnešti pelno, todėl ši kompanija nedalyvaus projekte, dėl kurio niekas neaišku.

„Bėda ta, kad niekas neaišku”, – pridūrė Estijos vadovas.

Prezidentas patvirtino anksčiau pareikštą nuomonę, kad per 10 metų Estija turi tapti energetikos požiūriu nepriklausoma nuo Rusijos.

„Manau, jog tai geras pasiūlymas, atsižvelgiant į tai, kad mes turime reikalų su šalimi, naudojančia savo energijos išteklius kaip užsienio politikos įrankį, – sakė T.H.Ilvesas. – Rusijos URM tinklalapyje sakoma, kad energija yra užsienio politikos įrankis, ir mes turime padaryti iš to savo išvadas”.

Jis pažymėjo, kad Estija šiuo metu pati apsirūpina 87 proc. būtinos energijos, ir tik 13 proc. gauna iš Rusijos dujomis. Pusės jų reikia elektrinei Iru, ir dujas per vieną dieną galima pakeisti mazutu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.