Buvęs „Jedinstvo” lyderis V.Ivanovas lieka nuteistas incidente su šou žvaigžde

Aukščiausiasis Teismas antradienį perkvalifikavo antivalstybinės organizacijos „Jedinstvo” buvusio lyderio Valerijaus Ivanovo veiksmus incidente su televizijos humoro laidų vedėju Algiu Ramanausku, tačiau anksčiau paskirtos bausmės jam nepakeitė.
Vilniuje gyvenantis ir niekur nedirbantis 59 metų Rusijos pilietis lieka nubaustas laisvės apribojimo bausme, be pareigūnų žinios jis metus negali keisti gyvenamosios vietos.

„Tai yra mano teisių ir laisvių pažeidimas”, – žurnalistams apie skirtą bausmę sakė nuteistasis. Jis teigė, kad jo namuose jau lankosi pareigūnai ir tikrina, ar jis gyvena toje pat vietoje.

Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad V.Ivanovo skundas iš dalies pagrįstas, perkvalifikavo jo veiksmus, nes įžvelgė, kad ankstesni teismai ne visai tinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą.

Teisėjų manymu, V.Ivanovo padaryti veiksmai turi būti kvalifikuojami pagal vieną straipsnį, numatantį atsakomybę už viešosios tvarkos pažeidimą. Iki tol V.Ivanovas buvo kaltinamas ir pripažintas kaltu dėl dviejų Baudžiamojo kodekso straipsnių – viešosios tvarkos pažeidimo ir fizinio skausmo sukėlimo.

Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Dėl šios bylos V.Ivanovas žada kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Nukentėjusiuoju pripažintas A.Ramanauskas antradienį nedalyvavo teisme skelbiant nutartį dėl V.Ivanovo skundo.

Prokuratūra anksčiau prašė teismo skirti V.Ivanovui realią laisvės atėmimo bausmę ir atsižvelgti į tai, kad jis anksčiau jau buvo teistas du kartus realia laisvės atėmimo bausme, dėl savo poelgio nesigaili.

Ši baudžiamoji byla iškelta po 2006-siais sausio 13-ąją prie Laisvės atėmimo vietų ligoninės Vilniuje įvykusio incidento.

Tądien į laisvę po 12 metų kalinimo buvo paleistas buvęs prosovietinės kompartijos lyderis Mykolas Burokevičius. Jis kalėjo už nepavykusio pučo prieš Lietuvą ir žudynių organizavimą per sovietų agresiją 1991 metų sausį.

Tarp laukiančiųjų M.Burokevičiaus buvo ir žinomi televizijos pašaipūnai A.Ramanauskas bei Rimas Šapauskas, persirengę savo kuriamų laidų personažais. Šoumenai teigė esą žurnalistai ir laukia pasirodant M.Burokevičiaus.

„Laba dieną, ponas Ivanovai”, – po šių pasisveikinimo žodžių V.Ivanovas numušė akinius A.Ramanauskui. Jis bandė smogti A.Ramanauskui į galvą, tačiau pastarajam pavyko užsidengti ranka.

V.Ivanovui prokuratūra netrukus pareiškė įtarimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir A.Ramanausko nežymaus sveikatos sutrikdymo. A.Ramanauskas buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

V.Ivanovas visus kaltinimus neigė, ir tikino esą V.Ramanauskas jį pats užpuolė ir incidentą vadino politine provokacija prieš jį. Be to, jis tikino, kad televizijos žvaigždė taip pasidarė sau nemokamą reklamą.

Tuo tarpu pernai gruodį nuosprendį paskelbęs Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas mano, kad nors V.Ivanovas ir neprisipažino, jo kaltė įrodyta nukentėjusiojo, apklaustų liudytojų parodymais, televizijos medžiaga.

V.Ivanovas 1997 metų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą. Knygoje „Lietuviškas kalėjimas” jis, be kita ko, tvirtino, neva visos 1991 metų sausio 13-osios aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje neužmušė nė vieno laisvės gynėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.