Rinka atvėso, bet nesustingo

Šiuo metu Lietuvoje nekilnojamojo turto (NT) rinka yra atvėsusi, tačiau manyti, kad ji išgyvena sąstingį, ar tikėtis staigaus kainų kritimo, anot ekspertų, būtų ne visai logiška.

Šiuo metu greitai ir pelningai parduoti standartinį vidutinės klasės būstą net Vilniuje nėra paprasta, kaip kad prieš porą trejetą metų. Rinka prisotinta, ir pasiūla jau viršija paklausą, tačiau NT specialistai nei ryškaus kainų smukimo, nei statybų plėtros stabdžių prognozuoti neskuba.

„Šiandien NT rinka kiek aprimusi, tačiau būtume neteisūs, jei teigtume, kad ją apėmė visiška stagnacija. Populiariausių ekonominės klasės butų, taip pat butų, esančių miegamųjų rajonų naujos ir senos statybos namuose, paklausa yra sumažėjusi, tačiau šis pokytis nėra itin ryškus. Kur kas sudėtingesnius laikus išgyvena individualių gyvenamųjų namų ir prabangaus būsto rinka – čia prekyba gerokai aprimusi. Bet vėl – tai nereiškia, kad individualių namų kainos ims ir staiga risis žemyn. Tai nerealu”, – sako NT bendrovės „Ober-haus” Būsto departamento vadovas Remigijus Pleteras.

Viena priežasčių, lėmusių tokį NT rinkos atvėsimą, yra reakcija į susidariusią būsto rinkos situaciją Latvijoje ir Estijoje. Ekspertų teigimu, nereaguoti į kaimynių patirtį būtų neprotinga, tačiau niveliuoti visų Baltijos valstybių rinkas taip pat klaidinga. „Prisiminus 2006 metų pavasarį ir vasarą, kai Lietuva išgyveno NT prekybos stagnaciją, Rygoje ir Taline tuo metu vyravo optimistinės nuotaikos. Dabar rinkoje pastebima tendencija, kad būstas vis dažniau perkamas sau kaip investicija, rečiau perparduoti. Šiuo metu yra daugiau būstą parduodančiųjų nei perkančiųjų”, – pridūrė R.Pleteras.

NT specialistai sako, kad už „protingą” kainą šiandien parduoti butą nesunku.

LŽ atliko nedidelį eksperimentą ir įsitikino, kad greitai parduoti butą nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti.

Eksperimento autorius didžiausiame NT interneto skelbimų portale paskelbė parduodantis du butus – vieną naujos statybos name miegamajame sostinės rajone, o kitą – senos statybos name, tačiau prestižiniame sostinės Žvėryno mikrorajone.

Per savaitę tariamai parduodamu butu naujos statybos name nesusidomėjo nė vienas potencialus pirkėjas, nors jo kaina atitiko rinkos sąlygas.

Kur kas geriau sekėsi „parduoti” būstą Žvėryne. Šis skelbimas internete per 5 dienas buvo peržiūrėtas daugiau kaip 30 kartų. Du potencialūs pirkėjai paskambino apsimetėliui pardavėjui ir išsamiai teiravosi apie parduodamą objektą. Tiesa, abu potencialūs pirkėjai buvo ne privatūs asmenys, bet NT agentūrų darbuotojai.

Neseniai NT bendrovės atliktas eksperimentas parodė, kad net pusė visų besidominčiųjų parduodant būstą siūlo būti tarpininkais. Dažniausiai tai būna smulkios, ne itin žinomos agentūros. Siekdamos lengvai pasipelnyti jos prie pirkėjo kainos prideda savo procentus, ir taip dirbtinai didina NT kainas rinkoje.

Kai kurie ekspertai mano, kad naujos statybos būstų kainos gali būti pervertintos 5-10 proc., atskirais atvejais – ir iki 15 procentų. „Kainos negali būti didinamos pardavimo paslaugų sąskaita: už paslaugas turi mokėti ne pirkėjas, o pardavėjas – asmuo, kuriam ir buvo suteikta pardavimo ir reklamos paslauga”, – pabrėžė R.Pleteras.

Specialistai sako, kad net ir rinkai nurimus, šiandien parduoti būstą už „protingą” kainą nėra sunku. R.Pletero teigimu, jei NT kaina yra pagrįsta, tokį būstą galima parduoti per porą mėnesių. „Niekada nėra sudėtinga parduoti nekilnojamąjį turtą už „protingą” kainą. Tačiau prieš tai visi pranašumai ir trūkumai privalo būti protingai įvertinti ir atitikti realią kainą”, – sako R.Pleteras.

Pastaraisiais mėnesiais smuktelėjęs butų pardavimas NT plėtrą šalyje veikia skirtingai. Vienos bendrovės tikina, kad ir toliau vystys statybų projektus, kitos užsimena apie naujų daugiabučių statybų pristabdymą.

Bendrovė „Ranga IV”, statanti daugiabučių namų kvartalą Vilniaus pakraštyje, jau numatė tam tikrus pokyčius. Bendrovės rinkodaros vadovė Dita Purlienė užsiminė, jog šiuo metu Vilniuje pradėtus statyti daugiabučius namus baigs, o dar tik suplanuotų statybų pradžią pristabdys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.