Bitininkai siūlo rinktis: kiaulės ar medus?

Vakar Pakruojo rajono bitininkai būriavosi prie rajono savivaldybės, kurioje vyko bendrojo plano svarstymas. Bičiuliai rajono valdžiai siūlė pasirinkti – bitės ar kiaulės, medus ar srutų smarvė. Tačiau bitininkų pagalbos šauksmo vietos valdžia negirdi.

Bitininkai jaučia baimę

Pakruojo rajono gyventojai kovoja už tai, kad šalia jų gyvenviečių neišdygtų dar penki daniškų kiaulidžių kompleksai. Kaip sako prie savivaldybės susirinkę bitininkai, srutų smarvė pražudytų visus rajono bičių ūkius. Kol kas pakruojietišką medų mielai perka ir pati Danija.

Vakar savivaldybėje vyko rajono bendrojo plano svarstymas. Bitininkų draugijos „Dobilas” valdybos pirmininkas Arvydas Kompauskas tvirtino, kad didelių kiaulininkystės kompleksų koncentravimas vienoje vietoje srutomis užterš pievas. Bičių nebus įmanoma laikyti 10 kilometrų spinduliu.

Bitininkai merui Sauliui Gegieckui ir kitiems susirinkusiesiems aiškino, jog pro srutų smarvę praskridusios bitės kitos avilio gyventojos jau nebeatpažįsta ir nenori įsileisti. Kiaulių srutos užteršia augalus, iš kurių renkamas medus. Danai kokybiško medaus jau nebegali pagaminti, nes jų bitės medų neša iš kiaulių srutomis užterštų pievų.

Pakruojiškiai merui priminė neseniai Kelmės rajone įvykusią ekologinę tragediją, kai organinė tarša viršijo aukščiausią leistiną normą net 116 kartų. Tai nustatyta ištyrus vandens mėginius iš melioracijos griovio, į kurį subėga daniškų kiaulidžių srutos.

Mero neįtikino

Pakruojo meras LŽ tikino, kad rajonas – ne kiemo dydžio, todėl bitininkams kiaulidės neturėtų trukdyti: „Bitininkų priekaištai, be jokios abejonės, – blefas. Manau, kad bitėms labiau už kiaulides kenkia įvairūs chemikalai ir pesticidai, kuriais purškiami sodai ir laukai.”

Pakruojo rajono plotas – apie 30 tūkst. hektarų. Kiaulidžių srutoms paskleisti reikia apie 1000 hektarų ūkininkų žemių, kuriose yra oficialiai nustatytas azoto trūkumas. Meras tikina, kad susidaro eilės ūkininkų, norinčių šitaip patręšti savas žemes.

Bendrojo rajono plano svarstyme danų kiaulininkai nurodė penkias vietas, kuriose galėtų būti įkurti nauji kompleksai. Dar kelias kiaulininkų pasiūlytas vietas Pakruojo valdžia atmetė net nesvarsčiusi – dėl gamtosaugos ir kitų ūkinių priežasčių.

Tiesa, meras S.Gegieckas šiek tiek nuramino bitininkus teigdamas, kad nors danai ir siūlo milijonines investicijas, dar nereiškia, jog kiaulių kompleksai iškils. Jei investicijoms prieštaraus vietiniai gyventojai ir su jais nebus susitarta, nebus kiaulidžių.

Meras patvirtino, kad žino apie Tytuvėnuose įvykusią ekologinę katastrofą, ir demonstravo kiaulininkystės žinias: „Blogai, kad laistė srutas per lietų – tai draudžia taisyklės.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.