Astronautai kosmoso stotyje aptiko gedimą

JAV astronautai sekmadienį baigė antrąjį iš penkių numatytų išėjimų į atvirą kosmosą, kurio metu aptiko Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) saulės baterijos dešinįjį „sparną” laikančio mechanizmo gedimą.
Artimiausiu metu NASA turės nuspręsti, kada atlikti saulės baterijos dešiniojo „sparno” sukimosi mechanizmo remontą, sakė TKS skrydžio programos Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso erdvės tyrimo agentūroje (NASA) vadovas Mike’as Suffredini (Maikas Safredinis).

Sekmadienį per išėjimą į atvirą kosmosą astronautui Danieliui Tani (Danieliui Taniui) buvo pavesta išsiaiškinti vibracijos, keisto garso ir įtampos stiprumo pakitimų tame mechanizme priežastis.

Kai D.Tani nuėmė nuo agregato apsauginį gaubtą, mechanizme rado „metalo dulkių”. Astronautas specialia lipnia juosta surinko pašalinės medžiagos pavyzdžius, kurie bus perduoti į Žemę.

Kaip sakė NASA atstovas, kol kas neaišku, iš kur atsirado šių „metalo dulkių” ir ar jos yra dalis aliuminio folijos, kuria iš vidaus padengtas termoizoliacinis gaubtas.

Specialistai nuspręs, ar sugedusį mechanizmą sutaisys „Discovery” įgulos nariai, ar TKS nuolatinės įgulos nariai, kurie mechanizmą remontuotų erdvėlaiviui išskridus atgal į Žemę, pažymėjo M.Suffredini.

Orbitoje yra remontui būtinų atsarginių dalių, pridūrė jis. Kaip pažymėjo NASA atstovas, šis sukimosi mechanizmas kol kas bus užfiksuotas vienoje padėtyje. Jo valdomas baterijų blokas bus optimaliai nukreiptas į Saulę ir toliau gamins elektros energiją Tarptautinei kosmoso stočiai.

Kaip paaiškino NASA atstovas, dėl to jokia sudėtinga padėtis stotyje nesusidarys, nes kitų ten turimų saulės baterijų užtenka, kad būtų galima gauti stočiai reikiamą energijos kiekį.

Tačiau gedimą būtina pašalinti iki tol, kai į orbitą šių metų gruodį ir kitų metų sausį bus nugabenti du nauji moduliai, kuriems reikės daugiau elektros energijos.

Kol kas stočiai užtenka elektros, kurią pagamina kairiojo „sparno” baterijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.