Kaliforniją siaučiantys gaisrai slopsta, bet dūmai kelia pavojų sveikatai

Vėstantys orai sekmadienį palengvino ugniagesių, kovojančių su Kalifornijos miškų gaisrais, darbą, tačiau troškūs dūmai ir pelenai tebekelia grėsmę sveikatai, pranešė pareigūnai.
Atvėsę orai, ramesni vėjai ir nesmarkūs lietūs padėjo ugniagesiams nuslopinti beveik visus 23 gaisrus, kilusius praėjusį sekmadienį. Per gaisrus iš viso žuvo septyni žmonės, sudegė 1 800 namų, o 640 tūkst. gyventojų liko be pastogės.

Pareigūnai prognozavo, jog trys didžiausi gaisrai bus pažaboti per pusantros savaitės.

Tačiau jie taip pat įspėjo dėl šalutinio ugnies poveikio – tris kartus padidėjusio oro užterštumo, kuris verčia būgštauti dėl vaikų, taip pat vyresnio amžiaus bei kvėpavimo sutrikimais besiskundžiančių žmonių sveikatos.

Aplinkosaugos agentūros atstovė spaudai Patricia Rey (Patrišija Rei) teigė, jog valdžios pareigūnai ugnies nusiaubtų vietovių gyventojams patarė likti namuose.

„Siūlome žmonėms, priskiriamiems probleminėms grupėms, būti namuose ir stengtis vengti mankštos atvirame ore. Daug geriau tai daryti namuose. Užuot atidarę langus, įsijunkite oro kondicionierius”, – patarė P.Rey.

Pasak jos, per savaitę į aplinką pateko tiek šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kiek jų į atmosferą išmestų 440 tūkst. automobilių per ištisus metus.

Aplinkosaugos agentūra taip pat įspėjo atsargiai rinkti pelenus, nes jie gali suerzinti odą, nosies ar gerklės gleivinę.

Valdžios pareigūnų duomenimis, ugnis pelenais pavertė apie 203 tūkst. hektarų parko ir miško teritorijos.

Tarp gaisruose žuvusių septynių žmonių buvo keturi asmenys, kurie, anot pareigūnų, bandė nelegaliai patekti į JAV iš Meksikos.

Kalifornijos gubernatoriaus Avarinės būklės biuro išplatintais duomenimis, ugniagesiams ir vandennešiams lėktuvams su ugnimi kovojant antrą savaitę, gaisro grėsmė sumažėjo – pavojus tebegresia tik 20 600 pastatams.

Valstijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) teigė, jog valdžios pareigūnai atkakliai sieks išsiaiškinti kiekvieną asmenį, įtariamą sukėlus miškų gaisrus.

„Jei būčiau vienas iš tų, kurie sukėlė miškų gaisrus, negalėčiau ramiai miegoti. – teigė A.Schwarzeneggeris. – Einame jums iš paskos – pasiduokite teisėsaugai”.

San Diego apygardos pareigūnai šeštadienį pranešė, jog žmonių, priverstų palikti savo namus, skaičius viršijo anksčiau skelbtus pusę milijono – naujausiais duomenimis, namus paliko maždaug 640 tūkst. žmonių.

Apie 3 tūkst. žmonių visoje valstijoje tebesiglaudžia laikinuose būstuose.

San Diego apygardos pareigūnai teigė, jog gaisrai padarė žalos už milijardą dolerių (2,4 mlrd. litų), bet draudimo rinkos analitikai prognozuoja, jog ši suma gali viršyti 1,6 mlrd. dolerių (3 mlrd. litų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.