Argentinoje prasidėjo prezidento rinkimai

Argentinoje sekmadienį prasidėjo rinkimai, kuriuose šios Pietų Amerikos šalies gyventojai rinks naująjį prezidentą ir pusę parlamento narių.

Kadenciją baigiančio prezidento Nestoro Kirchnerio (Nestoro Kiršnerio) įpėdiniu pretenduoja tapti 14 kandidatų, tarp kurių, rinkėjų apklausų duomenimis, dideliu skirtumu pirmauja pirmoji šalies ponia senatorė Cristina Fernandez de Kirchner (Kristina Fernandes de Kiršner), galinti laimėti jau pirmajame balsavimo rate.

Pergalės atveju C.Fernandez de Kirchner, kuri yra dažnai lyginama su JAV senatore Hillary Clinton (Hilari Klinton), taptų pirmąja Argentinos prezidente moterimi.

Balsavimas, prasidėjęs 8 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, baigsis 18 valandą. (23 val. Lietuvos laiku). Balsuoti Argentinoje privaloma. Šalyje, kur gyvena beveik 40 mln. žmonių, yra 27 mln. registruotų rinkėjų.

Pagrindiniai realiausios kandidatės varžovai – į skurdžiausius gyventojų sluoksnius apeliuojanti buvusi grožio karalienė liberalių krikščioniškų pažiūrų Elisa Carrio (Elisa Kario), kuri akcentuoja kovą su korupcija ir žada sumažinti socialinę nelygybę, taip pat laisvosios rinkos šalininkas buvęs finansų ministras Roberto Lavagna (Robertas Lavanja).

Dar prieš kelis mėnesius prezidentas N.Kirchneris buvo pats pasirengęs dalyvauti rinkimuose ir pretenduoti likti šalies lyderiu dar vienai kadencijai. Viešosios nuomonės apklausos pranašavo jam pergalę.

Tačiau liepą nieko neaiškinant buvo paskelbta, kad vietoj jo rinkimuose dalyvaus žmona Cristina, senatorė nuo Buenos Airių. Taip C.Fernandez de Kirchner tapo kandidate nuo valdančiojo kairiųjų centristų „Fronto už pergalę”.

Kad laimėtų jau pirmajame rate, nuo pat rinkimų kampanijos pradžios pirmaujanti pirmoji ponia turi surinkti 45 proc. balsų, bet jai pakaks ir 40 proc., jei atotrūkis nuo likusių kandidatų sieks 10 procentų.

N.Kirchneris pareigas pradėjo eiti tuo metu, kai Argentina pamažu atsigavo po 2001 metų pabaigoje sukrėtusios ekonominės krizės padarinių, o daugiau kaip pusė šalies gyventojų gyveno žemiau skurdo ribos.

Per jo prezidentavimo metus, pasak paties N.Kirchnerio, darbą rado pustrečio milijono žmonių.

C.Fernandez de Kirchner šią savaitę baigdama rinkimų kampaniją, pažadėjo tęsti savo vyro politiką, jei būtų išrinkta nauja šalies lydere.

Žavinga 54 metų senatorė džiūgaujančių šalininkų miniai viename skurdžiame Buenos Airių priemiestyje sakė: „Kai kurios jūsų svajonės pradėtos pildyti, o dabar mums reikia dirbti dėl likusių svajonių”.

Daug kas C.Fernandez de Kirchner, kuri dėl prašmatnių drabužių ir išdidžių manierų kartais vadinama karaliene Cristina, laiko vyro įgaliotine ir mano, kad populiarusis N.Kirchneris užkulisiuose darys didelę įtaką.

Naujasis šalies vadovas turės laviruoti tarp kairiųjų kilimo Lotynų Amerikoje, inspiruojamo Venesuelos prezidento Hugo Chavezo (Hugo Čaveso), užmezgusio gerus santykius su N.Kirchneriu, ir svarbių santykių su Jungtinėmis Valstijomis, kuriuos reikia palaikyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.