Lenkija reikalauja Kanados pasiaiškinimo dėl imigranto mirties

Lenko imigranto žūtis nuo policininko elektrošoko įrenginio iškrovos sukėlė diplomatinį incidentą, Lenkijai pareikalavus visų tolimesnio tyrimo detalių.
Lenkijos vyriausybė išsiuntė diplomatinę notą, prašydama „Kanados valdžios pareigūnų skubiai pateikti šio tragiško įvykio tyrimo rezultatus”, naujienų agentūrai AFP Vankuveryje sakė Lenkijos generalinis konsulas Maciejus Krychas (Macejus Krychas).

40 metų Robertas Dziekanskis (Robertas Dzekanskis) mirė spalio 14 dieną po trumpo susirėmimo su saugumo pareigūnais ir policija. Pastarieji buvo iškviesti, kai Lenkijos oro uosto salėje vyriškis pradėjo mėtyti daiktus ir rėkti.

Penktadienį pateikta preliminari teismo medicinos eksperto išvada parodė, jog R.Dziekanskio kraujyje neaptikta alkoholio ar narkotikų pėdsakų, teigė žuvusio vyriškio motinos Zofijos Cisowski (Zofijos Cisovski) advokatas.

Statybininkas R.Dziekanskis į Kanadą iš Frankfurto atskrido, ketindamas čia apsigyventi su motina. Jis kalbėjo tik lenkiškai ir iki tol nebuvo skridęs lėktuvu, todėl, pasak advokato Walterio Kosteckio (Valterio Kosteckio), dėl kelionės buvo „išsigandęs” ir „įsitempęs” .

R.Dziekanskis oro uosto bagažo skyriuje lūkuriavo motinos, tačiau ji nebuvo įleista į saugomą zoną. Be to ji nerado, kas galėtų pranešti, ar atvyko jos sūnus, sakė W.Kosteckis. Po kelių valandų moteris išvyko namo.

Už kelių žingsnių, kitapus saugomos zonos sienos, R.Dziekanskis savo mamos laukė 10 valandų, teigė advokatas.

„Neįtikėtina, jog saugomoje zonoje 10 valandų sėdinčio vaikino … imigracijos ar oro uosto pareigūnai net nepaklausė, ar viskas gerai”, – stebėjosi jis.

Kai galiausiai R.Dziekanskis nuėjo į laisvąją atvykimo zoną, čia niekas jo nelaukė. Nuo išvykimo iš namų buvo praėjusi daugiau nei viena para, teigė W.Kosteckis.

„Jis nebuvo daug reikalaujantis keliautojas… Jis buvo paprastas vaikinas, pasiklydęs angliškai kalbančiame pasaulyje be galimybės susikalbėti”, – teigė žuvusiojo motinos advokatas.

Spalio 14 dienos policijos ataskaitoje teigiama, jog „(vyriškis) buvo labai išprakaitavęs, neracionaliai elgėsi, apvertė savo bagažo vežimėlį, daužėsi į stiklines pertvaras … ir rėkavo tartum kažkokia rytų Europos kalba”.

Remiantis Kanados televizijos naujienų tarnybos gautais dokumentais, po poros minučių atvykusi policija panaudojo elektrošoko įtaisą. Dar po 12 minučių į oro uostą atskubėjusi greitoji pagalba nebegalėjo velionio išgelbėti.

„Lenkų bendruomenė šokiruota”, – teigė Lenkijos konsulas Kanadoje.

Pasak provincijos teismo medicinos eksperto pavaduotojo Jeffo Dolano (Džefo Dolano), pradėtas oficialus tyrimas.

Mirtis sukėlė prieštaringą diskusiją dėl elektros šoko įrenginio naudojimo. Manoma, jog dėl šios priežasties šalyje buvo ir daugiau aukų. Dar vienas žmogus žuvo tą pačią savaitę kaip ir R.Dziekanskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.