Pavojingo šiferio invazija

Šiferinių stogo dangų gamintoja Akmenės „Eternit” skambina pavojaus varpais – konkurentai iš Ukrainos į Lietuvą šiferį gabena su neaiškios kilmės sertifikatu, o gaminiuose aptinkama uždraustojo asbesto.

Šiferį gaminančios Akmenės įmonės „Eternit” direktorius Artūras Elzbergas pastebėjo, kad į Lietuvą atvežami šiferio lakštai iš Ukrainos turi abejotinos kilmės ir galios sertifikatą. Jis teigia, kad vienoje kombinato „Ivano-Frankivskcement” šiferio siuntoje buvo rasta asbesto. Lietuvoje negali būti gaminamas ar įvežamas šiferis, kuriame yra šios pavojingos medžiagos.

Tačiau didžiausią „Eternit” direktoriaus pasipiktinimą sukėlė ne gaminių kokybė, o dokumentas, kurį A.Elzbergas pavadino popiergaliu. „Lietuva turėtų netoleruoti tokios produkcijos įvežimo, – LŽ sakė „Eternit” vadovas. – Padorios įmonės yra tikrinamos, už sertifikavimą mokama dešimtys tūkstančių litų. Pikta, kad rinkoje dar kartais kovojama nelygiomis teisėmis.” Jo nuomone, Lietuvos rinka turėtų būti apsaugota nuo panašių invazijų.

Dešimtys trūkumų

Pasipiktinęs A.Elzbergas teigė, kad abejotiną sertifikatą su CE logotipu „Ivano-Frankivskcement” gavo iš vienos Vengrijos laboratorijos. „Eternit” išsiuntė jo kopiją specialistams į Belgiją šio sertifikato autentiškumui nustatyti.

Gautos išvados privertė žagtelėti daug mačiusius specialistus. Išvadose buvo minima, kad sertifikate daug direktyvų nurodyta neteisingai, o nuoroda į įgaliotąjį atstovą – absurdiška. Čia nurodyta Vengrijos grindų medienos bendrovė, pavadinimas ir telefonas pateikti melagingai.

Išvada: ukrainiečių stogo dangos gamintojams sertifikatą parūpino vengrų grindų gamintojai. Tik specialistams suprantama nuoroda į Europos Sąjungos direktyvą 76/769/EEC esanti keista, nereikalinga ir prieštarauja „be asbesto” deklaracijai. Mat ši direktyva reguliuoja produktų, turinčių sudėtyje kancerogeninių medžiagų, pateikimą rinkai. Be to, specialistų išvadoje tvirtinama, jog neaišku, ar Vengrijos laboratorija apskritai įgaliota atlikti atitinkamus tyrimus. Vadinamosios bandymų laboratorijos, esančios Vengrijoje, nėra oficialių bandymų laboratorijų sąraše, paskelbtame internete.

Net neaišku, kas pasirašė deklaraciją kaip įgaliotas asmuo. CE logotipas neteisingas, sertifikate yra klaidų.

Prieis liepto galą

Kokybės inspekcijos prie Ūkio ministerijos inspektorė Stasė Martušienė teigė, kad tokius dalykus susekti yra sudėtinga. Pasitaiko, kad dokumentą išduoda ne ta įmonė, kuri turėtų. Pasak inspektorės, tokios įmonės kažkada prieina liepto galą – jų produkcijos nebepraleidžia muitinės.

Statybos produkcijos sertifikavimo centro ekspertas Vytautas Šidlauskas tvirtino, jog netvarkingi popieriai gali apgauti visus. Logotipas CE nurodo, kad šis produktas atitinka visus Europos Sąjungos reikalavimus ir direktyvas. Todėl muitinėje dėl to niekas daug galvos nesuka. „Ar ukrainietiškas šiferis iš tiesų pavojingas, galima nustatyti tik laboratorijoje. Ir tiesą sužinosime tik apie konkrečios siuntos šiferį”, – sakė V.Šidlauskas.

Anot jo, jei šiferis yra su asbestu, tai įrodyti galėtų tik Lietuvos ne maisto prekių inspekcija. Jei sertifikatas falsifikuotas – tai jau teisėsaugos pareigūnų reikalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.