Bushas apsilankė Kalifornijoje, kur padidėjo per gaisrus žuvusių žmonių skaičius

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ketvirtadienį apsilankė Kalifornijoje, kur miškų gaisrai sunaikino mažiausiai 1,4 tūkst. namų ir kur buvo rasti dar šeši žuvę žmonės.
Dėl siaučiančių gaisrų, kurie padarė žalos už milijardą dolerių (2,4 mlrd. litų) ir nusiaubė 182 500 ha plotą, šioje valstijoje evakuotis turėjo 500 tūkst. žmonių. Aprimus vėjui, kuris skatino gaisrų plitimą, ugniagesiai gali lengviau atsikvėpti.

G.W.Bushas iš sraigtasparnio apžiūrėjo kai kuriuos labiausiai nukentėjusius plotus, apsilankė viename San Diego rajone ir susitiko su gelbėtojais, ugniagesiais bei Kalifornijos gubernatoriumi Arnoldu Schwarzeneggeriu (Arnoldu Švarcenegeriu).

„Pirmiausia noriu, jog Pietų Kalifornijos žmonės žinotų, … kad daugelį mūsų šalyje sujaudino tų piliečių, kurie neteko savo namų, savo turto ir ypač tų, kurie neteko gyvybės, padėtis”, – žurnalistams sakė G.W.Bushas.

Prieš dvejus metus G.W.Bushas buvo kaltinamas dėl vangios reakcijos į Naujojo Orleano tragediją per uraganą „Katrina”. Šį kartą jis skubiai nuvyko į Kaliforniją.

A.Schwarzeneggeris nelaimės zonos apžiūrėjimą iš sraigtasparnio pavadino „širdį veriančiu”.

„Šis gaisras yra tarp didžiausių nelaimių per Kalifornijos istoriją”, – sakė jis.

Per gaisrus žuvo devyni žmonės, rodo A.Schwarzeneggerio pareiškimai ir San Diego apygardos pateikti duomenys.

San Diego Povėjaus priemiestyje, kuris yra tarp labiausiai nukentėjusių rajonų, name sudegė pora, kuri nepaisė kaimynų raginimų evakuotis.

Vėliau ketvirtadienį pasieniečiai netoli Meksikos sienos surado apanglėjusius dar trijų vyrų ir moters lavonus. Pareigūnai sako, kad šie keturi žmonės galėjo būti nelegalūs imigrantai, bandę patekti į Jungtines Valstijas.

Nors nurimus vėjui ugniagesiai trečiadienį galėjo smarkiai apmalšinti kelis gaisrus, du didžiausi gaisrai tebėra beveik nevaldomi.

JAV nacionalinio tarpžinybinio kovos su gaisrais koordinavimo centro ekspertas Markas Beighley (Markas Beilis) sakė, kad ramūs orai suteikė ugniagesiams gerą progą.

„Silpstant Santa Anos vėjui, situacija gerėja, – sakė jis CNN. – Manau, kad per kelias dienas matysime didelę pažangą. Tikrai tikimės per porą artimiausių dienų tai suvaldyti”.

Ugnis dar kelia pavojų 20,9 tūkst. namų, nurodo Kalifornijos gelbėtojų tarnyba.

Su liepsnomis kovoja maždaug 10,7 tūkst. ugniagesių, kuriems padeda dešimtys specialių lėktuvų ir sraigtasparnių. Tarp ugniagesių yra 2,6 tūkst. kalinių, parengtų gesinti gaisrus.

Gaisrų priežastys įvairios. Manoma, kad Malibu siaučiantį gaisrą, kuris jau sutramdytas, sukėlė nukritęs elektros perdavimo laidas, o dėl gaisro Orindžo apygardoje, kuris kilo sekmadienį, kaltinami padegėjai. Orindžo apygardos pareigūnai pažadėjo 150 tūkst. dolerių (360 tūkst. litų) atlygį už informaciją, kuri padėtų sulaikyti kaltininkus.

San Bernardino policija nušovė įtariamą padegėją, kurį privertė bėgti iš sausų krūmynų, o Hesperijos policija areštavo vieną padegimu įtariamą vyrą, ketvirtadienį rašė „The Los Angeles Times”.

San Diege areštuoti du plėšikavimu įtariami žmonės ir vienas ugniagesiu apsimetęs asmuo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.