Geriausio Baltijos someljė Vanna Tallinn Grand Prix titulas šiemet atiteko latviui

Spalio 20 dieną Rygoje vyko antrasis Baltijos šalių someljė Vanna Tallinn Grand Prix 2007. Geriausiojo titulą ir pagrindinį prizą iškovojo Rygos restorano „Vincents” atstovas Raimonds Tomsons. Antrąją vietą užėmė latvis Janis Kalkis iš restoranų mokyklos, trečiuoju liko Estijos someljė Kristjan Markii („Balthazar” restoranas). Lietuviai šiemet į finalą nepateko.

Vanna Tallin Grand Prix yra kasmetinės Lietuvos, Latvijos ir Estijos someljė varžybos, kuriose dalyvauja nacionalinių čempionatų nugalėtojai. Jie varžosi tradicinėse rungtyse: teorinių žinių patikrinimas raštu, aklasis vyno degustavimas ir vertinimas raštu, dekantavimas, vyno meniu klaidų taisymas, vyno ir kitų alkoholinių gėrimų degustavimas žodžiu, cigarų rungtis, vyno ir maisto derinimas, bei šampano pilstymas.

Someljė žinios tikrinamos ne tik vyno srityse, jie turi išmanyti ir cigarus, kavą, arbatą, alų, visus stipriuosius gėrimus ir likerius, maistą. Labai svarbu ne tik teoriškai išmanyti, bet ir mikliai dirbti su taurėmis, dekanteriais, atidarytuvais.

Varžyboms teisėjavo Latvijos, Lietuvos, Estijos, Ukrainos ir St. Peterburgo someljė asociacijų prezidentai, teisėjų žiuri pirmininkė Mischa Billing – tarptautinės someljė asociacijos – ASI generalinė sekretorė.

Lietuvos someljė bendruomenė dar tik formuojasi, dauguma varžybų dalyvių tėra LSA Someljė mokyklos studentai. Tačiau šiose varžybose dalyvaujama jau antrą kartą. Pernai mūsų atstovai, deja, užėmė dvi paskutiniąsias vietas. Šiemet Stanislav Smolskij antrajame finale, kuriame buvo varžomasi, kas greičiau ir vienodžiau išpilstys šampano butelį į devynias taures, buvo geriausias ir užėmė bendrą penktąją vietą. Geriausias šių metų Lietuvos Torres Grand Prix someljė Arminas Darasevičius liko šeštas.

Kitais metais Baltijos someljė čempionatas bus rengiamas Vilniuje. Planuojama jį daryti atvirą, kviečiant dalyvauti geriausius kaimyninių šalių- Lenkijos, Rusijos, Ukrainos atstovus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.