Strasbūro teismas patenkino P. Lebedevo ieškinį prieš Rusijos Federaciją

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) spalio 25 d. patenkino buvusio kompanijos „Menatep” vadovo Platono Lebedevo ieškinį prieš Rusijos Federaciją, skelbiama EŽTT tinklalapyje.

Teismas nustatė, kad Rusijos teisėsaugos ir teismų institucijos pažeidė penkias Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 5 straipsnio sąlygas. Teisėjai vienbalsiai nusprendė, kad nuo 2004 m. kovo 31 d. iki tų pačių metų balandžio 6 d. P. Lebedevas buvo sulaikytas be atitinkamo teismo sprendimo, jo advokatų skundų dėl 2004 metų balandžio 6 d. arešto orderio nagrinėjimas buvo vilkinamas, o Rusijos valdžios veiksmai, kuriais P. Lebedevui nebuvo leista dalyvauti 2004 m. birželio 8 d. vykusiame svarstyme dėl jo arešto, taip pat buvo neteisėti.

Be to, keturiais balsais už ir trimis prieš teisėjai nusprendė, kad 2003 m. liepos 3 d. Rusijos teismas, svarstydamas P. Lebedevo bylą nedalyvaujant jo advokatui, pažeidė P. Lebedevo teisę į gynybą.

Penkiais balsais už ir dviem balsais prieš EŽTT taip pat pripažino, kad vilkindama P. Lebedevo advokatų skundų dėl P. Lebedevui taikomos kardomosios priemonės pakeitimo 2003 metais nagrinėjimą, Rusijos valdžia pažeidė P. Lebedevo teisę į greitą ir teisingą teismą.

Strasbūro teismas priteisė P. Lebedevui 3 tūkst. eurų kompensaciją už moralinę žalą ir 7 tūkst. eurų kompensaciją už patirtas išlaidas. Kompensaciją turės išmokėti Rusijos finansų ministerija po to, kai Rusijos vyriausybė priims atitinkamą sprendimą.

Radijo stotis „Laisvė” pažymi, kad sprendimą dėl P. Lebedevo priėmė septynių teisėjų kolegija, kuriai pirmininkavo teisėjas iš Graikijos. Kolegijoje buvo teisėjai iš Kipro, Kroatijos, Rusijos, Austrijos, Azerbaidžano ir Norvegijos.

ELTA primena, kad P. Lebedevas buvo suimtas 2003 metais. Jis įtartas sukčiavimu. 2005 metais jam buvo skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė pagal vadinamąją „Jukos” bylą”. Šių metų vasarį P. Lebedevui buvo pateikti nauji kaltinimai svetimo turto grobstymu ir neteisėtai gautų pinigų legalizavimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.