Kalifornijoje tebesiaučia gaisrai, bet ugniagesiai daro pažangą

Didžiulius Kalifornijos plotus nuniokoję ir 1 300 namų sunaikinę gaisrai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį siautėjo toliau, bet ugniagesiai sakė, kad pasikeitusios oro sąlygos suteikė jiems progą pereiti prie puolimo prieš liepsnas.
Atėjus nakčiai, nekontroliuojami siautėjo 15 gaisrų, daugiausia San Diego apygardoje. Tačiau atslūgęs karštis ir susilpnėjęs Santa Anos vėjas sulėtino gaisrų plitimą gyvenamųjų vietovių link.

Su liepsnomis, kylančiomis į dangų, kovojo apie 9 tūkst. vyrų ir moterų. Virš žemosios Kalifornijos dalies kybojo tirštų dūmų debesys, iš kurių ant namų ir automobilių krito pelenai.

„Šiandien pagaliau galiu pasakyti, kad tai gera popietė”, – teigė San Diego apygardos šerifas Billas Kolenderis (Bilas Kolenderis).

Gaisrai išdegino daugiau kaip 2 tūkst. kvadratinių kilometrų žemės, sunaikino 1 300 namų ir nusinešė šešių žmonių gyvybes. Dar dešimtys žmonių, daugiausia ugniagesiai, nukentėjo.

JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), kuris Kalifornijos gaisrus pavadino „didele tragedija” ir suteikė valstijai federalinę pagalbą, ketvirtadienį turi apsilankyti gaisrų vietovėse.

Per keturias gaisrų dienas labiausiai nukentėjo pietiniame valstijos pakrašty esanti San Diego apygarda, kuri patyrė 1 mlrd. dolerių žalos. Čia nekontroliuojami tebesiautėjo trys iš didžiausių gaisrų.

Po didžiausios žmonių evakuacijos šiuolaikinėje Kalifornijos istorijoje kai kuriems gyventojams jau buvo leista grįžti į namus.

Vienas iš didžiausių gaisrų siautėjo Orandžo apygardoje į pietus nuo Los Andželo. 8 tūkst. hektarų Santjage apėmęs gaisras kėlė grėsmę vienam gyvenamajam kvartalui.

Pareigūnai nurodė, kad Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Alkoholio, tabako bei šaunamųjų ginklų biuro agentai kartu su vietos policija pradėjo tirti gaisrą Santjage kaip padegimo atvejį.

Pasikeitus vėjo krypčiai ir sausus bei karštus Santa Anos gūsius nuo dykumų pakeitus vėsesniam ir drėgnesniam orui nuo Ramiojo vandenyno, ugniagesiams pavyko sustabdyti liepsnų liniją ir nutolinti ją nuo gyvenamųjų rajonų.

„Tai pirmas kartas per tris dienas, kai mes patys puolame liepsnas, – sakė bataliono viršininkas Krisas Concepcionas (Krisas Konsepšinas). – Didžiojoje dalyje gaisrai juda tolyn nuo namų ir šiuo momentu nėra pastatų, kuriems būtų iškilusi grėsmė”.

Los Andželo apygarda taip pat pranešė apie pažangą ir pirmą kartą nuo savaitgalio atšaukė perspėjimus dėl gaisrų. Vėjas, kurio gūsių greitis siekė 130 km per valandą, susilpnėjo iki 80 km per valandą.

San Diego apygardos pareigūnai teigė, kad net užgesinus gaisrus, jiems teks pradėti plataus masto valymosi operaciją.

Pirminiais apskaičiavimais, nuostoliai vien tik už sudegusius namus sieks daugiau kaip 1 mlrd. dolerių, sakė San Diego pagalbos tarnybų direktorius Ronas Lane`as (Ronas Leinas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.