LNK „Nepriklausoma paieškų tarnyba” pradeda rodyti laidų ciklą iš Afganistano

Ketvirtadienį „Nepriklausoma paieškų tarnyba” pradeda laidų ciklą, kurį pavadino „Afganistano įkaitai”. Tai – laidų ciklas apie tai, kam iš tiesų Sovietų armijos intervencijos į Afganistaną metu buvo naudojami uždari cinkuoti karstai ir kaip palaidoti bei apraudoti sūnūs vieną dieną iš kapaviečių dingdavo. Ar kiekviena sūnų palaidojusi motina gali būti tikra, kad palaidojo savo vaiką?

„Kaip kontrabandos prekiautojai sugebėjo išnaudoti karo strategų vykdomą slaptumo politiką – uždarus cinkuotus karstus. Kaip masinio bėgimo iš šalies metu lobo nelegalų gabentojai ir butų supirkėjai. Kaip jautėsi tūkstančiai vaikinų, ne savo valia įmestų į kruviną karo mėsmalę. Apie pamirštus, paliktus, pakeitusius tikėjimą. Apie prisikėlusius iš kapaviečių, KGB infiltruotus, o vėliau nurašytus, kad negadintų ne itin patrauklios statistikos. Tokia šio skaudžių reportažų ciklo tema”, – sako laidos „Nepriklausoma paieškų tarnyba” vedėja Palmira Galkontaitė.

Priminsime, kad idėja nuvykti į Afganistaną Palmirai kilo, kai ji susipažino su Rabani Rahmatu, kuris prieš 11 metų iš savo gimtojo Afganistano pabėgo nuo talibų režimo. Kaip ir dauguma pabėgėlių, taikė į Vakarų Europą, bet buvo sučiuptas kaip nelegalas Lietuvoje ir čia pasiliko. Rabani Lietuvą vadina antrąja savo gimtine – jis čia sukūrė šeimą ir turi mėgstamą darbą valstybės tarnyboje. Vienuolika metų Rabani su savo tėvais Afganistane bendrauja tik laiškais, savo giminaičius mato tik nuotraukose.

„Kai išgirdau Rabani istoriją, pamaniau, kaip būtų smagu jį parvežti į Afganistaną pas tėvus ir nufilmuoti šią jaudinančią istoriją. Kažin, ar taip ir būtų atsitikę, jei ne Ostankino televizijos laidos „Lauk manęs” pasiūlymas. Sužinoję apie mano ketinimus vykti į Afganistaną, jie paprašė nufilmuoti dar dvi be galo įdomias istorijas. Šios paieškos laidos kūrėjų buvo beveik palaidotos, mat rusams šiuo metu ypatingai sudėtinga patekti į Afganistaną”, – pasakojo Palmira.

Rusijos laida paprašė „Nepriklausomos paieškų tarnybos” surasti du per karą Afganistane pradingusius sovietų kareivius. Uzbekijoje gyvenanti motina ieško sūnaus Džuros, kurio kūnas buvo pargabentas cinkuotame karste. Tačiau vėliau motina gavo žinių, kad jos sūnus sveikas ir gyvas, sukūręs šeimą, gyvena Afganistane. Ji pareikalavo ekshumacijos, bet kapo duobėje karsto jau nebebuvo. Kalbama, kad tokiais būdais – cinkuotais karstais, kurių nebuvo galima atidaryti – rusų kariai iš Afganistano į sovietų sąjungą vežė kontrabandą – brangenybes, ginklus.

Kita istorija – iš Uralo. Urale gyvenanti moteris nepraranda vilties pamatyti savo sūnų Vasilijų, kuris, kaip prieš 20 metų pranešė iš sovietų armijos, Afganistano karo metu perėjo į priešų, modžahedų, pusę, priėmė jų tikėjimą, atsižadėjo tėvynės ir gyvena Parvano provincijoje, Daraja Chazar kišlake.

„Afganistano įkaitai” – nuo ketvirtadieniais 19.10 val. per LNK

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.