Kalifornijoje trečią dieną siaučiant gaisrams, evakuota daugiau kaip 500 tūkst. žmonių

Kalifornijoje trečią dieną siaučiant miškų gaisrams, kurie jau sunaikino 1,3 tūkst. pastatų, antradienį buvo nurodyta evakuotis daugiau kaip pusei milijono žmonių.

Stipraus sezoninio vėjo, kuris pučia iš dykumos, genamos liepsnos nusiaubė mažiausiai 166 tūkst. ha sausų miškų ir krūmynų; tai viena didžiausių tokio pobūdžio krizių per visą Kalifornijos istoriją.

Per mažiausiai 16 atskirų gaisrų, kurie prasidėjo sekmadienį, vienas žmogus žuvo, o dar daugiau kaip 20 buvo sužeisti. Valstijos pareigūnai vėlai antradienį sakė, kad jau sudegė 1 285 namai ir ūkiniai pastatai.

Gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) paprašė, kad prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) paskelbtų Kaliforniją federaline nelaimės zona, o Baltųjų rūmų atstovė patvirtino, kad G.W.Bushas valstijoje apsilankys ketvirtadienį.

„Meldžiamės už tuos, kurie buvo paveikti, galvojame apie juos ir taip pat siunčiame federalinės vyriausybės pagalbą”, – anksčiau antradienį savo kalboje sakė G.W.Bushas.

Daugelyje Kalifornijos vietų šiemet buvo rekordiškai mažai lietaus ir tvyrojo rekordiniai karščiai, todėl didžiuliai miškų ir krūmynų plotai buvo sausi kaip parakas.

Su liepsnomis kovoja maždaug 8 tūkst. ugniagesių, kuriems padeda 90 specialių lėktuvų ir sraigtasparnių. Tarp ugniagesių yra 2,6 tūkst. kalinių, parengtų gesinti gaisrus.

„Šie gaisrai siaubingai ir tragiškai niokoja mūsų valstiją, bet mes reaguojame ir nesustosime, kol visi nebus saugūs”, – sakė A.Schwarzeneggeris, apžiūrėjęs degimus kalnų kurorte Leik Arouhede, esančiame 150 km į rytus nuo Los Andželo.

San Diego apygardoje, kuri yra gaisrų epicentras, evakuoti gyventojai buvo nusiųsti į amerikietiškojo futbolo komandos „Chargers” stadioną „Qualcomm”. Čia glaudėsi keli tūkstančiai žmonių.

San Diego apygardos pareigūnai sakė, kad įsakymus evakuotis gavo maždaug 513 tūkst. žmonių, o dar 12-ai tūkst. gyventojų buvo patarta išvykti.

Gaisrų priežastys įvairios. Manoma, kad Malibu siaučiantį gaisrą sukėlė nukritęs elektros perdavimo laidas, o dėl gaisro Orindžo apygardoje, kuris nuniokojo 6 tūkst. ha, kaltinami padegėjai.

Šie gaisrai yra baisiausi Kalifornijoje nuo 2003 metų, kai žuvo 22 žmonės ir sudegė daugiau kaip 3 tūkst. namų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.