Kinijos prezidento pozicijos po naujos vadovybės paskyrimo sustiprėjo

Kinija pirmadienį pristatė naują vadovybės komandą, kuri rodo, kad prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao) antrąją penkerių metų kadenciją valdys sustiprinęs savo pozicijas.
Po savaitę trukusių susitikimų Pekine, kurie vyko už uždarų durų ir per kuriuos 64 metų Hu Jintao stengėsi įtvirtinti savo valdžią, jam buvo suteikta antra kadencija valdančiosios Komunistų partijos generalinio sekretoriaus, Politinio biuro Nuolatinio komiteto pirmininko ir Centrinės karo tarybos pirmininko postuose.

Pekine žurnalistams pristatant devynis naujuosius šalies lyderius, jis sakė, jog yra pasiryžęs tęsti istorinę šalies modernizaciją, bet daryti tai ne bet kokia kaina.

„Būsime tvirtai įsipareigoję dėl plėtros, kuri yra pagrindinis šalies prioritetas ją valdant ir atjauninant, – sakė jis. – Sieksime mokslinės plėtros pirmiausia atsižvelgdami į žmones ir stengdamiesi, kad ji būtų visapusė, subalansuota ir tvari”.

Iš naujo partijos ir ginkluotųjų pajėgų vadu paskirtas Hu Jintao, kaip tikimasi, kitų metų kovo mėnesį susirinkus parlamentui bus paskirtas ir antrai prezidento kadencijai.

Pirmadienį taip pat buvo iškelti keturi nauji, jaunesni lyderiai, kurie Politinio biuro devynių narių Nuolatiniame komitete dirbs kartu su Hu Jintao ir premjeru Wen Jiabao (Ven Dziabao). Šis Nuolatinis komitetas yra aukščiausia sprendimus priimanti institucija.

Naujajame Nuolatiniame komitete ir 204 narių Centro komitete yra daugiau Hu Jintao sąjungininkų nei anksčiau, kuomet juose buvo daug buvusio prezidento Jiang Zemino (Dziang Dzemino) žmonių.

Hu Jintao, kurio politinis įpėdinis valdžią turėtų perimti 2012-aisiais, pastaruosius penkerius metus ne tik bandė įgyvendinti savo ekonomines reformas, bet ir daug dėmesio skyrė tam, kad neutralizuotų išlikusią Jiang Zemino įtaką, kuri, kaip manoma, politikos užkulisiuose tebėra didelė.

„Hu Jintao vis dar susiduria su sunkumais, tačiau kalbant bendrai, turi būti patenkintas savo padėtimi”, – sakė Kinijos ekspertas iš Honkongo Kinijos universiteto Willy Lamas (Vilis Lamas).

Tarp keturių naujų Nuolatinio komiteto narių yra Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), kuris tik kovo mėnesį perėmė vadovavimą partijos Šanchajaus skyriui.

Į Nuolatinį komitetą buvo prastumtas ir Liaoningo provincijos lyderis Li Keqiangas (Li Kečiangas), kuris laikomas Hu Jintao sąjungininku.

Li Keqiangas ir žaibiškai iškilęs Xi Jinpingas, kurie iki šiol nebuvo net Politinio biuro nariai, regis, tapo pagrindiniais pretendentais pakeisti Hu Jintao po kito partijos suvažiavimo, įvyksiančio po penkerių metų.

Kol kas nėra jokios informacijos dėl to, kokios pareigos teks Xi Jinpingui ir Li Keqiangui.

„54 metų Xi Jinpingas ir 52 metų Li Keqiangas yra du palyginti jauni draugai”, – per trumpą spaudos konferenciją sakė Hu Jintao, kuris daugiau jokių detalių nepateikė.

Tačiau atsižvelgiant į jų pasirodymo žiniasklaidos atstovams eiliškumą, kuris paprastai yra svarbos kriterijus, atrodo, kad Xi Jinpingas bus kiek svarbesnis už Li Keqiangą.

Kiti nauji žmonės Nuolatiniame komitete yra He Guoqiangas (He Guočiangas), kuris pastaruosius penkerius metus vadovavo Centro komiteto organizaciniam departamentui, ir visuomenės saugumo ministras Zhou Yongkangas (Džou Jongkangas).

Dabar vidutinis Nuolatinio komiteto narių amžius yra 62 metai – toks pats kaip ankstesnio Nuolatinio komiteto, kuris buvo pakirtas prieš penkerius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.