Lenkijoje po rinkimų valdžią iš dvynių gali perimti liberalai

Nuomonių apklausos Lenkijoje parodė, jog sekmadienį šalyje rengiamus rinkimus gali laimėti liberali opozicinė partija. Rinkėjai turi aiškų pasirinkimą: už arba prieš valdančiuosius konservatyvius brolius Kaczynskius (Kačinskius).
Penktadienį paskelbtais visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, Pilietinė platforma, kuriai vadovauja Donaldas Tuskas, yra gerokai atsiplėšusi nuo brolių dvynių – prezidento Lecho ir premjero Jaroslawo (Jaroslavo) Kaczynskių – partijos „Įstatymas ir teisingumas”.

Įvairiais duomenimis, Pilietinė platforma prieš „Įstatymą ir teisingumą” pirmauja 8-17 procentinių punktų. Sekmadienio rinkimuose šiai partijai prognozuojama nuo 34 iki 47 proc. balsų.

Proeuropietiška, liberali ekonomikos atžvilgiu ir konservatyvi socialiniu požiūriu, Pilietinė platforma už savo populiarumą gali dėkoti 2005 metais į valdžią atėjusiems ir suskaldžiusiems šalį Kaczynskiams.

Konservatoriai, nacionalistai ir katalikai giria pastaruosius dėl socialinės politikos, besąlygiško Lenkijos interesų gynimo Europos Sąjungos derybose ir pastangų suvesti sąskaitas su buvusio Lenkijos komunistinio režimo dalyviais.

Tačiau oponentai juos laiko užsispyrusiais euroskeptikais, apsėstais buvusių komunistų ir korupcijos paieškų, ir mažai ką dariusiais, kad padėtų atsigaunančiai Lenkijos ekonomikai dar labiau suklestėti.

„Yra aiški riba tarp Kaczynskių šalininkų ir visų kitų”, – teigė visuomenės nuomonės tyrimų instituto SMJ/KRC analitikas Pawelas Ciacekas (Pavelas Ciacekas).

„Tai tarsi referendumas dėl to, ar mes norime Kaczynskių, ar jų nenorime”, – teigė jis naujienų agentūrai AFP.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.