Izraelis kaltina Lukašenką antisemitizmu

Izraelis apkaltino Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką antisemitizmu, kai šis prabilo apie žydų „nevalyvumą”, ir pareiškė, jog šalies vadovas turėtų kovoti su antisemitizmu, o ne jį propaguoti.

Tai sakoma oficialiame Izraelio užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje

Spalio 12 dieną per spaudos konferenciją Rusijos regioninei žiniasklaidai, kurią transliavo valstybinė kompanija, A.Lukašenka pareiškė, kad Bobruiskas buvo panašus į „kiaulidę”, kol šiame Baltarusijos provincijos miestelyje gyveno žydai.

„Jei esate buvę Bobruiske, tikriausiai matėte, į ką panašus miestas? Baisu koją įkelti, tikra kiaulidė. Šiame mieste daugiausia gyveno žydai, o jūs žinote, kaip žydai užlaiko vietą, kurioje gyvena. Pasižvalgykite Izraelyje, aš ten buvau”, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

„Jokiu būdu nenoriu jų įžeisti, bet jie ne itin rūpinasi, kad žolė būtų pakirpta, kaip Maskvoje,

kaip rusai, baltarusiai įpratę. Toks tas miestas buvo”, – patikslino A.Lukašenka.

Izraelio URM vadovė Tzipi Livni (Cipi Livni) griežtai pakomentavo šiuos pareiškimus.

„Pasaulio lyderių pareiga – kovoti su antisemitizmo, kuris šiandien kelia galvą įvairiuose planetos taškuose, apraiškomis, o ne propaguoti šį atgrasų reiškinį. Antisemitizmas neigiamai veikia pirmiausia tas visuomenes, kurios juo užsikrėtusios, ir jų lyderius”, – kalbėjo ministrė.

Penktadienį kai kurios Baltarusijos ir užsienio šalių žiniasklaidos priemonės pranešė, jog dėl skandalo Izraelis atšaukė savo ambasadorių iš Minsko. Tačiau Izraelio URM šią informaciją paneigė. Pranešime sakoma, kad, priešingai, Baltarusijos ambasadorius Izraelyje buvo iškviestas į URM, kur diplomatai ketina jam pareikšti protestą dėl A.Lukašenkos pasisakymų.

Baltarusijos prezidentas, savo režimo idėjiniu pagrindu tebelaikantis sovietinę ideologiją, kaltina šalies opoziciją nacionalizmu ir simpatijomis fašizmui, kasmet pompastiškai minėdamas Sovietų armijos pergalę Antrajame pasauliniame kare.

Pradėjęs karjerą valstybės vadovo poste, A.Lukašenka davė interviu vokiečių laikraščiui „Handelsblatt” pareikšdamas, kad „Vokietijoje su Adolfo Hitlerio vardu susiję ne vien blogi dalykai”.

Prezidento oponentai Baltarusijoje ir už jos ribų kaltina jį autoritarizmu ir klastotėmis per įvairius rinkimus. Dauguma Vakarų šalių nepripažino laisvais ir sąžiningais pernai vykusių prezidento rinkimų, kuriuos, oficialiais duomenimis, laimėjo A.Lukašenka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Izraelis kaltina Lukašenką antisemitizmu"

  1. AlgisM

    Apie žydus gerai arba nieko, kaip apie mirusius…Zum Kotzen sind die alle…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.