„Geoterma” grąžino skolas

Ant bankroto slenksčio balansavusi valstybinė šilumos tiekimo bendrovė „Geoterma” grąžino visas skolas kreditoriams ir pradėjo paruošiamuosius remonto darbus. Atsitiesti Klaipėdos įmonei padėjo suteikta 10 mln. litų „Lietuvos energijos” paskola.

Vyriausybė nutarė gelbėti „Geotermą” didinant jos įstatinį kapitalą 12,9 mln. litų iš Ūkio ministerijai numatytų valstybės biudžeto lėšų. Naujas akcijas atitinkamai jau turimų skaičiui įsigis Vyriausybė (76,56 proc.) ir „Lietuvos energija” (23,44 proc.). „Akcininkai į įmonės kapitalą įneš papildomų lėšų, už kurias bus galima modernizuoti technines sistemas ir paleisti elektrinę šio šildymo sezono pradžiai”, – neseniai tikino Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas. Šiuo metu jau rengiama medžiaga konkursui remonto darbams. Vis dėlto „Geotermos” direktorius Alfonsas Bičkus sako, kad remontas gali būti baigtas tik kitų metų pavasarį.

„Geoterma” buvo pastatyta kaip eksperimentinė geoterminė elektrinė ir turėjo alternatyvia energija aprūpinti Klaipėdos miestą, tačiau tokia netapo ir dirbo kaip įprasta dujomis kūrenama jėgainė. Dėl skolų ir gedimų geoterminiame žiede įmonė veiklą sustabdė vasaros pradžioje. Einamiesiems kreditiniams įsiskolinimams likviduoti iš suteiktos paskolos jau panaudota 3 mln. litų, o likusioji dalis bus skirta remonto darbams.

Į UAB „Geoterma” įeina Klaipėdos parodomoji geoterminė jėgainė, kuri pastatyta už Pasaulio aplinkosaugos fondo (25,2 mln. litų), Danijos aplinkosaugos agentūros (15,6 mln. litų) subsidijas, Pasaulio rekonstrukcijos ir plėtros banko 23,6 mln. litų paskolą bei Lietuvos biudžeto (14,7 mln. litų) lėšas.

Bendrovė šilumos energiją tiekia „Klaipėdos energijai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.